Забравена технология: Как лети Як-141, руският съперник на британския Harrier

Забравена технология: Как лети Як-141, руският съперник на британския Harrier

Разработката на самолета Як-141 в СССР започва още през 1970-те години, а първият му полет се случва през 1987 година. Руската авиация обаче така и никога не го използва.

СССР планира да надмине дизайна, капацитета, бързината и резултатите от полета на британския боен самолет Harrier, участвал във Фолкландската война през 1982 година. Съветският съюз не разполага с големи самолети-носачи и иска да разработи реактивен самолет, който да може да излита от къси писти като хеликоптерите или от платформите на крайцерите от проект 1123 “Москва”, “Ленинград” и “Киев”.

Як-141 по характеристики превъзхожда своите предшественици (Як-36 и Як-38), но е по-добър и от чуждите самолети (Harrier, Dassault Mirage IIIV) и най-вероятно е щял да стане най-добрият военноморски самолет в света.

Съдбата обаче не е благосклонна към него. Многобройните злополуки по време на излитането, разпадането на СССР и последвалите финансови проблеми водят до прекратяване на разработката на машината. Направени са четири прототипа, но до серийно производство така и не се стига.

През 1991 г. Lockheed Martin и конструкторите от “Яковлев” подписват договор за сътрудничество, след което американската компания получава достъп до важни данни за Як-141, отнели година и половина работа. След това американците използват информацията при разработката на своя модел F-35B.

F-35B

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.