Експерт: Руската база в Тартус е възможност да се намери силен съюзник

Експерт: Руската база в Тартус е възможност да се намери силен съюзник
На 20 януари Москва и Дамаск подписаха договор за модернизация на пункта за материално-техническо обезпечаване в сирийския град Тартус.

Споразумението се сключва за срок от 49 години, с опция за автоматично продължаване за 25 годишни периоди, ако нито една от страните не уведоми другата поне година по-рано за желанието си да прекрати действието на договора.

Пунктът за материално-техническо обезпечаване в Тартус започва да работи през 1977 г. и е единствената опорна точка на руския ВМФ в Средиземно море.

Какво е било и какво ще стане?

До неотдавна “базата” в Тартус представляваше само един плаващ понтон, предвиден за базов ремонт на кораби. Според условията на новото споразумение Русия ще може да построи пълноценна база и да разполага едновременно до 11 кораба в региона.

“Ние започваме капитално строителство на военна инфраструктура: пристанищен комплекс, казарми, щаб, складове с боеприпаси и други. Тартус ще се превърне във военноморска база, командвана от флотски вицеадмирал”, каза за “Руски дневник” полковникът от запаса и военен наблюдател на издателство “Газета.ру” Михаил Ходорьонок.

Той подчертава, че според най-оптимистичните прогнози, строителството на базата ще отнеме 2-3 години.

Освен това, броят на военнослужещите ще се определя от броя на корабите, които ще бъдат разположени в Тартус. Експертите са на едно мнение – в региона няма постоянно да са дислоцирани 11 кораба.

“В момента не съществуват такива геополитически заплахи, които да изискват разполагането на такава крупна групировка на ВМФ в Средиземно море. Пък и няма от къде да се намерят толкова кораби”, смята професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Според думите му в Тартус постоянно ще се намират около пет плавателни съда и нови ще акостират периодично, по време на задгранични походи.

“Там ще бъдат разположени участниците в похода на самолетоносача “Адмирал Кузнецов”. Най-вероятно това ще бъдат кораби от черноморския и северния флотове: големи десантни и противолодъчни съдове, патрулни катери”, допълва експертът.

Анализаторът смята, че атомният крайцер “Петър Велики” и самолетоносачът “Адмирал Кузнецов” ще могат да стоят само на рейд в близост до базата – такива кораби изискват отделна инфраструктура, от каквато в момента няма необходимост.

“Тартус е един от стълбовете на руското влияние в Близкия Изток. Никой не знае как в бъдеще ще се развиват събитията в региона, в света, пък и в самата Русия. Ние трябва да присъстваме не само в Черно море, което във всеки един момент може да бъде затворено от силите на НАТО, но и да се намираме в Средиземно море”, казва за “Руски дневник” доцентът от отдела по политология на Финансовия университет Геворг Мирзаян.

За какво ѝ е на Сирия руска база на ВМФ?

Според Мирзаян за Сирия Русия представлява гарант за сигурността – днешните събития не са последните, когато съседите си острят сабите за Дамаск.

“Ние сме им необходими като противовес на Иран – след като приключи гражданската война в Сирия, Техеран ще получи мощни лостове за влияние върху политическата ситуация в страната. Затова Дамаск е заинтересуван от максимално силно наше присъствие в региона”, допълва той.

Мирзаян счита, че Русия получи възможността да построи пълноценна военноморска база в Тартус като един вид компенсация за нейното участие във войната срещу “Ислямска държава”.


Loading...

“За Башар Асад това представлява дългосрочна инвестиция в бъдещето и му дава възможност да си намери силен съюзник за дълги години напред”, отбелязва експертът.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.