В САЩ назоваха оръжията на страните от НАТО, подходящи за война с Русия


Американският портал Business Insider определи “най-мощните” оръжия на страните от НАТО, които Алиансът може да използва в хипотетичен конфликт с Русия.
На първо място в този списък е американският стелт-изтребител F-35 Lightning II. Авторът на статията смята, че конкурентните сили не могат да създадат аналог, сравним с този самолет по невидимост и оборудване.

Изданието също така оценява възможностите на изтребителя Eurofighter Typhoon, създаден в сътрудничество с редица европейски страни. Според автора тази машина е сравнима по бойни способности с най-новите модификации на Су-35, така че може да издържи на “смъртоносния руски изтребител”.

В списъка е и американският противоподводен самолет P-8A Poseidon, за който се казва, че е един от най-добрите “ловци” на подводници.

Като средство за противодействие на подводниците публикацията подчертава и фрегатите, които са на въоръжение в Италия, Франция, Испания, Норвегия и Дания.

В статията се споменава и американският ударен вертолет AH-64 Apache. Тази машина може да носи до 16 ракети Hellfire клас “въздух-повърхност”, поради което е способна да нанесе “разрушителни удари” по вражеската технология, отбелязва авторът.

Сред бронетехниката на Алианса е и германският основен боен танк Leopard 2, който си спечели репутацията на “неразрушим” и все още се счита за един от най-добрите в НАТО – заедно с, както смята авторът, американския M1 Abrams и британския Challenger 2.

Списъкът включва също американските самолетоносачи клас Nimitz, системите за противовъздушна отбрана Patriot и подводниците от клас Virginia.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.