Военна история на България

Военна история на България
Военната история на България може да бъде условно разделена на шест големи периода на базата на развитието на българската войска от древността до наши дни:

Военна история на българските земи от древността до падането под османска власт (1396) – обхваща военната история на траки, славяни от българската група и прабългари, както и държавите основани от българите. Най-характерни за периода са десетките Българо-византийски войни.

Въоръжени борби за освобождение (1396-1878) – въстанията, бунтовете и хайдушкото движение в този период, както и върха на освободителните борби – Априлското въстание и последвалата Руско-турска война.

Военна история от Освобождението до края на Първата световна война (1878-1919) – един изключително наситен на военна история период включващ войните на национално обединение (Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война).

Военна история на България от края на Първата световна война до края на Втората световна война (1919-1945) – включва следвоенния период, както и участието на България във Втората световна война.

Българската армия през тоталитарно време (1945-1989) – комунистическия период на българската войска, реорганизацията в Българска народна армия по съветски образец.

Българската армия от началото на демокрацията до днешни дни – реформите в периода 1989-2000 г., преминаването към професионална армия и участието на Българската армия в операциите на НАТО в Босна, Косово, Афганистан и Ирак. / wikipedia.org


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.