ВИДЕО: Руснаците показаха единствения съветски двуцевен автомат АО-32

ВИДЕО: Руснаците показаха единствения съветски двуцевен автомат АО-32
Централният научно-изследователски институт по точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ, част от “Ростех”) показа двуцевния автомат АО-32, разработен през 1965 г., предаде ТВ “Звезда”.

Това се случи в рамките на форума “Армия 2019”, който се провежда в момента край Москва.

Автоматът има една затворена рама и един затвор, който едновременно затваря и двете цеви и изстрелите се произвеждат едновременно.

Основното достойнство на оръжието е подобреното групиране на попаденията от различни положения, но има и един съществен недостатък – теглото.

“В ръцете си държа проект за опитен двуцевен автомат, разработен през 1965 г. от конструкторите Ткачов и Симонов.

По онова време възниква необходимост от конструктивно решение, позволяващо съществено да се подобри групирането на попаденията на автоматичните оръжия от неустойчиво положение”, каза пред ТВ “Звезда” конструкторът от ЦНИИТОЧМАШ Александър Гридин.

Автоматът е направен в един единствен екземпляр и така и не влиза в серийно производство. / bg.rbth.com

Разберете и какви автомати предпочита “градският” спецназ!

Едва за минута той може да надупчи врага със 750 куршума, ако има такава необходимост.

Съвременните автоматични винтовки АК и М-16, които сме свикнали да виждаме в ръцете на спецназа в киното, прекрасно подхождат за боеве в открити местности, но изобщо не се вписват в “законите” на сраженията в градските условия. Вместо знаменития АК-74 “градският” спецназ е въоръжен със серия картечни пистолети “Витязь” със световноизвестния 9-мм патрон.

Картечен пистолет vs автомат в града


Виталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

Ако говорим за руския “спецназовски” АК от 5,45х39-мм калибър, то това е бойно оръжие, което може да надупчи човека (а някога дори и стена) на решето. В това се състои и първият му недостатък, ликвидиращ преимуществата му в градските сражения. Така може да се засегне цивилен гражданин, който просто се е оказал на грешното място в грешното време.

Второ, куршумите на АК от 5,45х39-мм калибър често рикошират, поради което се появява и допълнителен ненужен риск при работа в помещения.

Във връзка с това за “градските” силоваци разработиха “руския МР5” – картечният пистолет “Витязь” в “пистолетен” калибър 9х19 мм.

Оръжието “се храни” с патрони 9х19 мм и може да използва цялата номенклатура от боеприпаси от този калибър. Както руско, така и чуждестранно производство. И в следствие на това може с лекота да служи в подразделенията на НАТО.

При това “храненето” се осъществява от подвижен пълнител с вместимост от 30 патрона. Интересно е, че в комплект с оръжието вървят два пълнителя, които могат да бъдат скрепени помежду си.

При това картечният пистолет тежи едва 3 кг и с приклада размерът му е едва 46 см (около 70 см в разгърнат вид). Дължината на цевта му е 23 см, което заедно с боеприпасите му дава максимална ефективност на разстояние до 100 метра.

Приятен детайл е скорострелността на семейство АК – 750 изстрела в минута.

Картечният пистолет “Витязь” има автоматика, направена по схема със свободен затвор, при това изстрелът се произвежда при закрит затвор. Темпът на стрелба е относително равен, а, ако има задръжки, то това е само заради не особено високо качество боеприпаси.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.