ВИДЕО: Руските военни показаха изпитания на нова противоракета

ВИДЕО: Руските военни показаха изпитания на нова противоракета
Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия изпълниха поредния изпитателен пуск на нова ПРО ракета-прехващач на полигона “Сари Шаган” в Казахстан, предаде “Взгляд“.

“След серия от изпитания новата противоракета достоверно потвърди заложените в нея характеристики и успешно изпълни задачата, поразявайки условна цел със зададената точност”, пише в описанието на видеото, публикувано в YouTube канала на руското министерство на отбраната.

Системата за противоракетна отбрана е на въоръжение във ВКС и е предназначена за защита от удари от средства за въздушно-космическо нападение.

Прочетете още: Руснаците правят хиперзвукова тренировъчна ракета!

В Русия се разработва хиперзвукова ракета-мишена, предназначена за изпитания на новото въоръжение. Опитно-конструкторските работи трябва да приключат през 2019 г., съобщи пред РИА “Новости” генералният директор на научно-производственото обединение “Молния” (част от концерн “Калашников”) Олга Соколова.

“Решихме да не спираме и започнахме да предлагаме на министерството на отбраната различни варианти за развитието на ракети-мишени, създаването на нови образци, тъй като промишлеността на потенциалните противници не е в застой и нашите “Армавир” със “Стрижите” скоро може да престанат да удовлетворяват изискванията на военните. Така се роди ракетата-мишена “Гвоздика”. Сега провеждаме опитно-конструкторските работи по тази ракета, които трябва да приключат през 2019 г. с по-нататъшното поставяне на въоръжение и доставки за министерството на отбраната в рамките на нови договори”, каза Соколова, като допълни, че тази хиперзвукова ракета-мишена е предназначена за изпитания на нови оръжейни средства.

Освен това, по нейни думи, от следващата година открива ОКР по създаването на парашутна малогабаритна мишена и в течение на две години работите по нея трябва да приключат. “Тя е предназначена за тренировки на летците от изтребителната и щурмовата авиация, а също така и за зенитната артилерия. Тя се пуска от земята, имитира факел от дюзата на самолета, а себестойността ѝ е сравнително неголяма”, каза Соколова.

Тя уточни, че сега за тези цели се използва ракета-мишена, която се пуска от борда на самолет, което е крайно скъпо и небезопасно. “Самолетът след пускането ѝ трябва бързо да излезе от зоната на поразяване, тъй като по мишената започват да работят зенитчиците от земята и могат без да искат да ударят въздушния съд”, поясни генералният директор на “Молния”.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.