ВИДЕО: Ил-2 излита след 70 години на дъното на езеро!

ВИДЕО: Ил-2 излита след 70 години на дъното на езеро!
Този съветски щурмовик е изваден от дъното на езерото Кривой в Мурманска област през 2012 година.

През 1943 г. той е свален във въздушен бой, но при падането в езерото оцеляват и пилотът, и картечарят.

Можете да видите състоянието на машината, след като е извадена след 70 години от дъното на водния басейн, а през 2017 г. тя отново полита на авиоизложбата на летище “Жуковски” край Москва.

Ил-2 е съветски щурмови самолет от периода на Втората световна война.

Заедно с танка Т-34, РСЗО БМ-13 “Катюша” и картечния пистолет “Шпагин” ППШ-41 е един от символите на съветското оръжие през Великата отечествена война.

Ил-2 е и най-масово произвеждания самолет през 40-те години XX в. – произведени са над 36 000 машини.

В Червената армия е известен като “Гърбавия” или “Гърбаткото” (заради характерната форма на тялото на едноместния вариант) и като “Летящият танк” (това прозвище идва от конструкторското бюро).

Заради невероятната му издръжливост на попадения немските пилоти го кръщават “Бетонния самолет (Betonflugzeug), а сред войските на Вермахта е известен като “Касапин” (Schlächter), “Месомелачка” (Fleischwolf) и “Железният Густав” (Eiserner Gustav). / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.