ВИДЕО: Изстрелване на ракета въздух-въздух от изтребител Су-35

ВИДЕО: Изстрелване на ракета въздух-въздух от изтребител Су-35
Министерството на отбраната на Русия публикува видео, на което изтребител Су-35 в Западния военен окръг за първи път изстрелва ракета клас въздух-въздух над водите на Ладожкото езеро, предаде RT

Су-35 е многофункционален изтребител поколение 4++. Той притежава целия електронен „пълнеж” на Т-50 в привидно запазените форми на Су-27 – най-добрият изтребител в света от 4-то поколение. Су-35 е компромис между миналото и бъдещето на руската авиационна промишленост.

Подобен подход позволява да се постигнат всички качества на изтребителя от 5-то поколение освен „невидимостта” за радарите, като се запази цената на машините от 4-то поколение.

Всичко това обещава не малък търговски успех, като за доказателство служи началната продажба на Китай на 24 машини за около 2 млрд долара. Работата обаче не е само в експортния потенциал на самолета.

По своите бойни възможности Су-35 има малко съперници в света – най-сериозен е американският изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха и недостижимия по висока цена F-22 Raptor.

Много достойнства Външните окачени резервоари на Су-35 могат да поемат 20% повече гориво, отколкото Су-27 – 11,5 тона срещу 9,4 тона. При това Су-35 може да носи същите 8 тона въоръжение – това е повече, отколкото можели да носят тежките бомбардировачи от времето на Втората световна война. При това Су-35 може да вземе на борда си не само ракети „въздух-въздух”, но и широк диапазон от въоръжение за работа по сухопътни и морски цели, от „умни” бомби до противокорабни крилати ракети „Яхонт”

Свръхманевреността е фирмен белег на изтребителите от семейството Су-27. На авиосалона в Бурже през 1989 г. изпитателят Виктор Пугачов порази публиката и специалистите със своята „кобра”. Су-35 на Бурже-2013 също поднесе поредната сензация. Журналистите нарекоха този маньовър „палачинка” – летящият хоризонтално самолет се завърта около вертикалната си ос на 360 градуса все в хоризонтална плоскост, без да губи височина и скорост.

Чуждестранен експерт заявил, че така могат да летят единствено НЛО. Дали ще му потрябва на Су-35 някога тази свръхманевреност? Летецът-изпитател Сергей Богдан, който за пръв път вдигнал във въздуха самолета на 19 февруари 2008 г., сравнява свръхманевреността с хладното оръжие на спецназовеца – той се натоварва с автомат, пистолет, гранати, но за всеки случай не забравя и ножа: ами ако допре до него, а го няма? А допре ли до „ръкопашен” близък бой Су-35, то противникът му няма шанс да оцелее.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.