ВИДЕО: Докъде стигат бойните възможности на военно-транспортния самолет Ил-76МД

ВИДЕО: Докъде стигат бойните възможности на военно-транспортния самолет Ил-76МД
Екипажите на военно-транспортните самолети Ил-76МД отработиха бомбардировки и стрелба от самолетни оръдия.

Министерството на отбраната на Руската федерация публикува кадри от ученията, които нарече “уникални за този вид авиация”.

Според информационната агенция към МО, цитирана от “Российская газета”, пилотите упражнили изхвърлянето на дневни и нощни осветителни въздушни бомби и радиофарове, за да обозначат точката на прицелване и последващото кацане на въздушния десант.

След бомбардировките е била възпроизведена стрелба от оръдия по цели, обозначаващи леко бронирани наземни превозни средства. Ученията са се провели на полигона Кушалино в Тверска област, като в тях са участвали съединения от три района на Западния военен окръг.

“Практическите бомбардировки бяха проведени от 4000 м през деня и 600 м през нощта, стрелба на живо беше извършена на височина от около 400 метра. Точността на използването на въздушни бомби беше осигурена от редовната система за наблюдение и навигация на самолети Ил-76”, обясниха от МО на РФ.

Чуждите медии обърнаха внимание и на не особено стандартното приложение на руската военнотранспортна авиация. В епизод на The Drive, полетите бяха наречени “любопитни учения” за съвременните военновъздушни сили. В материала се отбелязва, че Ил-76МД може да носи четири бомби П-50Т на пилони под всяко крило и вместо осветителни транспортери може да използва бойни глави.

Изданието припомня, че началото на подготовката на екипажите на военно-транспортни самолети за задачите по нанасяне на удари по вражески цели в руските ВКС е обявено преди пет години.

Дизайнът на крилата на Ил-76МД напълно позволява това. Освен това други самолети от съветско време могат да бъдат оборудвани с бомби. Например Ан-26.

Иракските ВВС активно използват своите танспортни самолети Ан-32 като бомбардировачи в първите години на борбата с терористите. Индия също преобразува няколко от своите товарни самолети в бойни.

По време на войната във Виетнам Съединените щати използват С-130 за изхвърляне на бомби, уж за разчистване на зоните за кацане на хеликоптерите, но това често се е правело и за унищожаване на врага. Същата тактика се използва от американските сили в Ирак през 1991 г. и в Афганистан през 2001 година. И ако от транспортен самолет в Персийския залив пуснаха бомби за елиминиране на минни полета, то в Афганистан – за унищожаване на тунелите на терористите.

Авторите на материала отбелязват, че идеята за използване на транспортни самолети като бомбардировачи е възникнала преди избухването на Втората световна война. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.