Безброй ракети: в САЩ оцениха модернизирания Ту-95MСM

Безброй ракети: в САЩ оцениха модернизирания Ту-95MСM
Символът на Студената война – стратегическият бомбардировач Ту-95, в никакъв случай не е летящ “паметник”.

Първо, този тип бойни самолети изобщо не са стари – по-млади са от някои бомбардировачи от НАТО. Второ, модернизацията до нивото на Ту-95MСM значително разширява възможностите на самолета, отвеждайки го далеч от първоначалната роля на носител на неуправляеми бомби.

Ту-95МС, който сега се намира на въоръжение във Въздушно-космическите сили на Русия, е пуснат през 1981-1991 година.

За сравнение, всички 70 стратегически бомбардировача B-52H, стоящи на въоръжение във Военновъздуните сили (ВВС) на САЩ, са създадени 20 години по-рано. Tу-95MС е най-дълбоката съветска модернизация на самолета, превръщаща го в носител на крилати ракети. Тъй като по-ранните версии не са подходящи за тази цел, всички “МС” са направени от нулата, а не от стари бомбардировачи, пише The National Interest.

Основното оръжие на съвременния Ту-95 са крилатите ракети Х-55 с обсег на полета до 3500 км и възможност за носене на ядрена бойна глава.

Самолетът носи шест такива ракети в барабанна пускова установка във фюзелажа, а още 10 могат да бъдат поставени на окачване под крилата. Според Bulletin of Atomic Scientists за 2018 г. руските ВКС разполагат с 25 Ту-95МС6 и 30 Ту-95МС16. Споменава се още, че 44 ракетоносци ще бъдат модернизирани до версия “МСМ”, предаде “Российская газета”.

Основната задача на модернизацията е да адаптира самолета към крилатите ракети X-101 с обсег на полета от 5500 км.

За целта отделението за оръжия е разширено (X-101 е по-дълъг от X-55), а под крилата има четири универсални пилона, всеки от които е проектиран за всякакви ракети от арсенала на Ту-95 и Ту-160.

Обновени са двигателите и въздушния винт, системите за управление на оръжията, астронавигацията, бордовата компютърна система и друга електроника. Планът за модернизация включва също съвременни радари и информационни системи.

Използването на нови ракети на Tу-95MСM значително ще разшири бойните възможности на самолета при обикновен конфликт – предимно по отношение на обхвата и точността на поразяване на целите, обобщават от изданието. Трябва да се добави, че X-101 има термоядрен двойник – X-102. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.