Атомни великани навлязоха във Финския Залив

Атомни великани навлязоха във Финския Залив
Тежкият атомен ракетен крайцер “Петър Велики” и стратегическият подводен ракетоносец “Дмитрий Донской” завършиха плаването си около северна Европа и навлезоха във Финския залив, съобщава “Российская газета” в сряда (26 юли), позовавайки се на военен блог.

На 17 юли двата атомни ракетоносци на Северния флот, всеки от тях – най големия за своя клас, напуснаха Североморск и се насочиха към Санкт Петербург за участие в главния военноморски парад на Русия в чест на деня на ВМФ.

Корабите обиколиха Скандинавския полуостров и през проливите навлязоха в Балтийско море. Шествието на атомните гиганти бе наблюдавано от военноморските сили на Дания, Германия и тълпи зяпачи по бреговете.

В скоро време флагманът на Северния флот “Петър Велики” и подводницата “Дмитрий Донской” ще заемат местата си на големия кронщадски рейд. По време на похода екипажите на крайцерите отработваха взаимодействие и проведоха редица други тренировки.

250 метровия “Петър Велики” и 172 метровия “Дмитрий Донской” са създадени за окенско плаване, но сега вече екипажите имат натрупан опит от навигация в тесни места с активно корабоплаване.

Парадът в чест на Денят на ВМФ в Североморск ще бъде закрит от валс на буксирите, съобщиха от щаба на Северния флот.


Loading...

В празничното шествие ще вземат участие тежкият самолетоносач “Адмирал Кузнецов“, подводният ракетоносец “Верхотурие”, атомни и дизел-електрически подводници, десантни и други кораби. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.