Атанас Зафиров предупреди за фалит на фирма на МО


Атанас Зафиров алармира за тежко финансово състояние и опасност от фалит на държавната фирма “Моба” . Неин принципал е Министерство на отбраната (МО), чийто обекти дружеството охранява.

“На практика фирмата е декапитализирана, тъй като задълженията й са по-големи от уставния капитал.

Тя върви към фалит, като ръководството продава части от този уставен капитал под формата на оръжие, за да решава проблемите.

Само по себе си такова дружество няма как да бъде губещо, тъй като “Моба” има гарантирани договори и гарантиран процент на печалба по тях”, коментира депутатът от левицата Атанас Зафиров.

Той заяви, че разполага с документи, според които в нарушение на Закона за обществените поръчки ръководството на “Моба” е провело търг за продажбата на 800 пистолета, 60 хил. патрона и голямо количество бинокли, въпреки че не дружеството не разполагало с лиценз за търговия с оръжие. На търга се явили три фирми, но само една подала всички документи.

Постигната цена на търга и пазарните цени за този вид оръжие значително се различават, като при цена от 35 ст. на патрон при апорта им в капитала на дружеството те са били продадени за 24 ст., съобщи Зафиров.

Според него проблемът с “Моба” бил в това, че МО “упорито отказва да актуализира минималната работна заплата, която е заложена като основа за формиране на възнагражденията на работещите в дружеството”.

Зафиров каза още, че са заплашени работните места на 1200 човека и че 40-50 вече били получили предизвестия за съкращение.

Той коментира, че ако “Моба” фалира, на МО ще се налага да наема частни фирми за охрана на собствените му обекти.

“За разлика от държавното дружество, те със сигурност знаят как да се отблагодаряват”, намекна социалистът.

Преди около месец на парламентарен контрол военният министър Красимир Каракачанов призна, че 7 от 11-те дружества под шапката на ведомството са работили на загуба и през третото тримесечие на годината. За “Моба” той съобщи, че за периода е загубило 20 000 лв. и че затова дружество е създадена работна група, която дала предписания за намаляване на загубите. Като най-губещо Каракачанов посочи “Интендантско обслужване”- 127 000 лв. Следва Военното издателство със загуба от 47 000 лв.

“Армстройинвест” е на загуба от 36 000 лв., а “Снабдяване и търговия” – от 24 000 лв. На загуба продължава да работи и проектантската фирма “Проно”, както и военната болница в Хасково – 11 000 лв.

 


Loading...

От фирмите на МО на печалба работят единствено военно-ремонтният комплекс “Терем” ЕАД, болница “Св. Георги Победоносец” в Бургас и санаторуимите в Нареченски бани и Велинград.
Източник: СЕГА.БГ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.