Атанас Зафиров: Нашата авиация в момента е приземена

Атанас Зафиров: Нашата авиация в момента е приземена


Атанас Зафиров, народен представител от БСП лява България, член на Комисията по отбрана, в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Обвиненията са за престъпление по служба, като случаят е особено тежък, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според обвинението Ненчев не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на военно-въздухоплавателни средства от Изтребителна авиация на Военновъздушните сили на страната ни. Нальота на пилотите е паднал на 33 часа за една година при

стандарт 180 летателни часа, или поне минимум 80.
Г-н Зафиров, какъв е вашият коментар по повдигнатото обвинение към министъра в оставка?

Атанас Зафиров: Напълно очаквано за мен. Потвърди се нашата информация, че има два такива договора, които са били скрити от министъра умишлено, за да се изчака датата 9 септември, когато изтече 5-годишния договор с РСК „МиГ“ и да се даде възможност на министър Ненчев да сключи договор с Полша. Аз по-скоро съм малко изненадан от твърдението на прокуратурата, че няма нарушение в договора с Полша. Продължавам да смятам и да твърдя, че този договор беше във вреда на българската държава съобразно цените, които бяха предложени от производителя РСК „МиГ“ и цената, на която се реализира ремонта в Полша. Аз смятам, че българската държава претърпя вреди в размер на 3 млн. евро. И това е лесно доказуемо на базата на едно просто сравнение на двете оферти, които станаха публични тогава. Но така или иначе, и този състав на наказания е достатъчно сериозен, и аз искрено се надявам, че този път най-после ще има някакво възмездие и справедливост, тъй като знаете, най-тежкият дефицит в момента в българското общество това е дефицитът на справедливост.
Водещ: Вие не от вчера и не от днес имате забележки към работата на министър Ненчев. Преди няколко дни медиите ви цитираха, че внасяте сигнал до прокуратурата за нарушение на закона, който изисква деполитизация на армията. Внесохте ли вече този сигнал? Има ли развитие по този случай по това ваше намерение?

Атанас Зафиров: Трябва да бъдем коректни. Има нарушение в устройствения правилник на Министерство на отбраната, който регламентира работата на Информационния център към министерството, част от който е вестник „Българска армия“. Разбира се, тук има и нарушение на Закона за отбраната, който изрично разпорежда в армията, в частите, съединенията няма право да се прави никаква политическа пропаганда, политическа агитация. Този вестник е на пълна издръжка от Министерството на отбраната и абсолютно недопустимо подобни материали да бъдат публикувани в него. За съжаление, това се превърна в една обичайна практика в работата на този вестник. От близо 2 години той се е превърнал в един политически орган, който е всичко друго, но не и армейски вестник. И аз се надявам този път да има развитие по жалбата. Още повече, че такава жалба има внесена и още по време на самите избори от страна на БСП за недопустими квалификации по адрес на един от двамата кандидати за президент. Много станаха нещата. Аз очаквам и други неща да излязат наяве и да има още повдигнати обвинения срещу министър Ненчев, а защо не и върху цялото политическо ръководство на министерството, тъй като аз продължавам да смятам, че основният проблем е в политическото ръководство.
Водещ: Вие обаче казахте в едно интервю, че „Ненчев не е успял да излезе от кожата на политик и да влезе в тази на министър“. Каква е разликата? Какво имате предвид?

Атанас Зафиров: Разликата е, че от самото начало на мандата на г-н Ненчев, той постави своята работа в услуга на една погрешна теза. Именно тезата, че той едва ли не изпълнява някаква мисия на този пост, и неговата основна мисия е да се бори с Русия, с влиянието от Изтока. Не случайно в партийния сайт на партията, на която той е председател, имаше и подобна квалификация по отношение на г-н Ненчев, като кален борец, готов да изнесе едва ли не на своите плещи цялата битка с Русия. Затова казах, че г-н Ненчев остана в тази кожа на партиен лидер, на политик и не успя да се превърне в истински български министър, който на първо място и преди всичко трябва да защитава националните интереси, не тясно партийните, и да бъде разбира се министър на всички българи, не просто на един определен сегмент от нашето общество. В стремежът си да се хареса на определена част от това общество и на определени кръгове извън България, Ненчев мина всякакви граници. Между другото, това е и в контекста на повдигнатото обвинение. Изпълнявайки сляпо някакви такива негови интерпретации за откъсване от сфери на влияние, както той ги нарича, за недопускане на чуждо влияние и прочие, той постави на карта и на риск съдбата на цялата българска авиация, и направи така, че за съжаление – казвам го със съжаление – в момента нашата авиация в момента е приземена. Изтърва се много и ценно време, и това е за съжаление, дано не съм прав, но на този етап е непоправимо.
Водещ: Това означава ли, че от ваша гледна точка, проблемите, които са в българската авиация и в Българската армия като цяло, са натрупани през последните 2 години?


Loading...

Атанас Зафиров: Не, не бих казал. Не твърдя подобно нещо, но последните 2 години и в предишния мандат 4-годишен на ГЕРБ, те ескалираха с особена сила. За съжаление, именно този криворазбран стремеж на министъра на някаква псевдоевроатлантическа показност, перчене, дуене на мускули направи така, че България загуби възможност да модернизира своята авиация лична. Нищо не се случва, виждате, и с проекта инвестиционния за нови самолети. Той е също, самият Ненчев призна, че е забавен по негова вина. Под булото на някаква псевдопрозрачност, всъщност се прави опит да бъдат променени критериите така, че да се даде предимство на един определен доставчик. И за съжаление, по мое скромно мнение, това далеч не е най-добрият вариант за българската авиация. Рискуваме в момента да си купим още по-стари самолети от тези, с които разполагаме. Това в никакъв случай не кореспондира с българския национален интерес.
Росица АНГЕЛОВА
Източник: focus-news.net

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.