Американците признаха, че не могат да заменят руския ракетен двигател поне до 2030 година

Американците признаха, че не могат да заменят руския ракетен двигател поне до 2030 година
Анализатори от американския конгрес смятат, че САЩ няма да успеят да намерят алтернатива на руския двигател РД-180 поне до 2030 година.

Според тях производството на подобен американски апарат предполага технически и планови рискове. Същевременно от Пентагона твърдят, че до 2022 г. Щатите ще успеят напълно “да се отърват от зависимостта” от РД-180. Както изяснява RT след консултации с експерти, в САЩ вече няколко години се разработва двигател, който обаче до момента не може да достигне показателите за ефективност и надеждност на руския апарат.

От изследователската служба на американския конгрес заявиха, че САЩ няма да успеят да заменят руския ракетен двигател РД-180 още поне десет години. До такъв извод стигнаха специалистите, като анализираха състоянието на програмата за космически пускове за целите на националната сигурност. Със съответния доклад се запознаха и от RT.

РД-180

Според анализаторите преходът към алтернативен двигател или ракета-носител от американско производство няма да стане без технически, програмни или организационни рискове. Едва ли ще успеят да достигнат ефективността и надеждността на РД-180 до 2030 г., смятат от изследователската служба.

“Даже в случай на плавен и осъществен точно по график преход от РД-180 към други двигатели или ракети-носители е напълно вероятно показателите на резултативност и надеждност, достигнати до момента при използването на РД-180, да бъдат възпроизведени едва далеч по-късно от 2030 година”, гласи докладът.

От 2000 г. насам броят успешни последователни пускове на РД-180 е към 81, уточняват изследователите. И те са в областта на гражданската и търговската космонавтика, както и в сферата на подсигуряване на американската национална сигурност.

РД-180 се създава от научно-производственото обединение “Энергомаш”. Съединените щати използват руския двигател за ускоряването на първа степен на еднократната двустепенна ракета-носител Atlas-V. Последната извежда в космоса военните спътници на американските ВВС, както и научно-изследователските апарати на НАСА.

За първи път договор за доставките на апаратите е сключен още през 1997 г., а след това многократно е удължаван. През 2016 г. Сенатът на САЩ одобри покупката на 18 ракетни двигателя до 2022 година. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.