Американски анализатор: Руският “Терминатор” ще промени тактиката на танковите битки

Американски анализатор: Руският "Терминатор" ще промени тактиката на танковите битки
Бойната машина за поддръжка на танкове “Терминатор”, която става част от снаряжението на руската армия, може значително да промени тактиката на танковете на бойното поле.

Това се отнася най-вече до битки в условията на силно застроени градски зони и пехота, въоръжена с модерни гранатомети и противотанкови ракети, смята анализаторът на американското списание The National Interest Дейв Маджумдар.

Експертът посочва, че новата бойна машина e оборудвана с противотанкови ракети “Атака-Т”, 7,62-мм картечница, два автоматични 30-мм гранатомета и 30-мм автоматично оръдие. “Терминатор” може ефективно да поддържа “класически” танкове и бронетранспортьори в битка. Очаква се той да бъде силно търсен на международния оръжеен пазар.

“Терминатор” вероятно ще бъде истински пробив на оръжейния пазар, особено в страните, които са принудени да се борят с бунтовници в труднодостъпни области. Въпреки че този тип поръчки няма да са особено големи, те със сигурност ще бъдат печеливши, казва експертът по руско въоръжение от Центъра за военноморски анализи Майкъл Кофман.

Според него новата руска концепция се стреми към машина за поддържка на главните танкове в борба срещу пехота в застроени райони и тежък терен, използвайки комбинация от бързи огнестрелни оръдия и управляеми ракети. Неговата задача е да открива и унищожава всяка цел, която представлява заплаха за танковете. За борба с вражеската бронетехника са предвидени и четири свръхзвукови ракети “Атака-Т”.

Засега бъдещето на бойната машина “Терминатор” зависи главно от това как ще се изяви в реална битка, смята американският анализатор. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.