На 29 Юли през 1974г. е създаден тайният отряд “Алфа”

На 29 Юли през 1974г. е създаден тайният отряд "Алфа"
На 29 юли 1974г. по заповед на шефа на КГБ Юрий Андропов след масовото клане в Мюнхен от 1972г. са създадени контратерористичните сили

Групата е назначена в Дирекцията за наблюдение (седма) и е наречена “А група” (или “Алфа“). Основната ѝ задача е да се бори с тероризма и опасните прояви на екстремизма.
Една от първите и най-трудни мисии на новия батальон е през 1979г. в Афганистан. Задачата е да щурмуват резиденцията на двореца Таджбег и да заловят афганистанския президент Хафизула Амин.

Смятало се, че операцията е невъзможна, тъй като само една шепа командоси трябвало да се изправят срещу 1500 афганистански войници, включително личните охранители на Амин.

След успеха в Близкия Изток групата се специализира в спасяването на заложници и борбата с тероризма предимно в границите на Съветския съюз.

През 1981г. КГБ създава още едно подразделение за чуждите държави – “Вимпел”. Групите са толкова тайни, че дълго време дори не знаят за съществуването на другата.

В продължение на много години са малко хората, които знаят за съществуването на “Алфа”.

Днес тя е световно известна “марка”. “Алфа” е елитът на специалните части – тайната, внезапното създаване и изключителният професионализъм идеално описват групата.


Loading...

“Животът е за родината. Славата – за никого”: дълги години това е неотменно мото на “Алфа” членовете.
Източник: Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.