КАКЪВ СИМЕТРИЧЕН ОТГОВОР Е ПОДГОТВИЛА РУСИЯ НА ПРО НА САЩ

КАКЪВ СИМЕТРИЧЕН ОТГОВОР Е ПОДГОТВИЛА РУСИЯ НА ПРО НА САЩ
Русия дълго време критикува САЩ за създаването на системи за противорекетна отбрана след излизането на Вашингтон от Договора за ограничаване на ПРО, но сега Москва се зае с разработката на подобна система, предаде Sveriges Radio.

Като отбелязва каналът, предполага се, че към 2025 г. новата руска система, която може да сваля всички видове ракети, ще прикрие с противоракетен щит цялата територия на Русия.

Към 20125 г. в Русия влиза в действие “всеобхватна система”, която ще може да сваля или неутрализира всички типове ядрено оръжие, което може да използва потенциалният противник, под който се подразбира САЩ.

Това се отнася до ядрените ракети с малък, среден и далечен радиус на действие.

ПРО срещу ракеките с малък радиус на действие не представляват нищо необичайно или забранено, но в името на регулирането на въпроса с междуконтиненталните балистични ракети САЩ и Русия отдавна подписаха договор, според който се забранява създаването на системи за отбрана срещу дадения вид оръжие, припомня каналът.

Независимо от това преди 15 години САЩ в едностранен режим напуснаха този договор и започнаха да разработват ПРО срещу МБР.

Русия се изказа много критично по това решение на Вашингтон.

На официално ниво Москва заяви, че в качеството на ответни мерки ще модернизира ракетите, за да могат те успешно да преминат през американския ракетен щит.

Паралелно с това Русия се заема с разработката на своя вариант на ПРО.

Понастоящем в съответствие с условията на договора, от МБР е защитена само Москва.

Но към 2025 г. новата ПРО, както се съобщава, ще обхване цялата страна.

Много експерти, в това число и от САЩ, се съмняват, че ПРО може да бъде непроницаема.


Loading...

Мнението се базира на това, че заради огромната скорост и малкия размер МБР е крайно трудно да се неутрализира, отбелязва Sveriges Radio.
Петя Иванова за News Front

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.