Шведски генерал: Имаме самолет, който може да стане „кошмар“ за руските изтребители „Сухой“

Шведски генерал: Имаме самолет, който може да стане "кошмар" за руските изтребители "Сухой"
Командващият на шведските военновъздушни сили Матс Хелгесон заяви, че шведските изтребители Gripen E биха победили в хипотетичен въздушен бой руските изтребители, произведени от „Сухой“ (Су-27, Су-30СМ, Су-35), предаде Business Insider.

Както отбелязва американският интернет портал, Gripen E ще има „изключителни технически възможности, които ще бъдат кошмар за руските бойни самолети“. Става дума за система за противоелектронна борба, която ще направи шведския Gripen E невидим за опонента, пише руският интернет портал РИА „Новости„.

„Gripen или по-точно неговата модернизирана версия Gripen Е е конструиран за унищожаване на серията руски самолети, произвеждани от концерна „Сухой“. Направихме изтребител, който притежава „черен колан“ за този вид битки“, каза Хелгесон.

Според експертни оценки шведските самолети надминават конкурентите си ефективност на средствата за противоелектронна борба, които имат за цел да заглушават вражеските радари. Въпреки това, както отбелязват от интернет портала Business Insider, Gripen не може да се похвали с максимален боен товар, както и с оперативен боен радиус.

Според експерта от британския Обединен кралски институт за военни изследвания Джъстин Брон по-рано Gripen е бил по-нискокачествен от немския изтребител „Тайфун“. Въпреки това, след въвеждането на модерни противоелектронни системи, с които вече е оборудван шведският самолет, тази разлика значително намалява. Както отбелязва анализаторът, шведският изтребител може изненадващо да се появи до лявото крило на „Тайфун“ благодарение на способността си да заглушава радиосигнала.

Главният редактор на руското списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко е скептично настроен по отношение на качествата на шведския Gripen E. Той отбеляза, че подобни реакции са отражение на комплекса за малоценност на шведските ВВС.

„Първо, това са много глупави изявления, защото Gripen принадлежи към класа на леките изтребители, които по габарити съответстват на нашите МиГ-29 и МиГ-35“, каза Коротченко.

Руският експерт посочи, че при подобни сравнения трябва да се вземат предвид техническите и тактическите характеристики на самолета, а също и квалификацията на самите пилоти. Според него всичко зависи от специфичните условия, способностите на пилотите и готовността им да вземат правилните решения в различни ситуации, наложени от динамична въздушна борба.

Така например National Interest сравнява руския изтребител Су-35 от четвърто поколение с американски изтребители ​​от пето поколение (F-22 и F-35). Журналистите подчертават, че руските самолети, според технико-тактическите си характеристики, не отстъпват на най-добрите западни изтребители от четвърто поколение и съответно могат да се сблъскат и с такива от пето поколение. Западните експерти обаче твърдят, че окончателната оценка може да се направи само след истински въздушен бой между тези самолети.

Най-новият продукт на „Сухой“ е многоцелевият изтребител от пето поколение Су-57, предназначен да изпълнява широк спектър от задачи като постигане на абсолютно въздушно господство над територията, където се провеждат активни бойни действия, унищожаване на най-разнообразни наземни цели и надводни кораби, оборудвани с модерни противовъздушни бойни средства.

Изключителните летателни характеристики, особено що се отнася до маневрените му способности, съвременната авионика и малката радарна видимост ще му осигурят предимство пред конкурентите. Първата доставка на тези самолети за Въздушно-космическите сили на Русия се очаква до края на тази година. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.