Ценен актив: защо руските ВКС продължават да купуват паралелно Су-35 и Су-57

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!
Руските ВКС започнаха експлоатацията на изтребителите Су-35 поколение 4++ през 2014 година.

През октомври 2018 г. стана ясно, че на въоръжение в руските ВВС има над 60 такива самолета.

Су-35 е дълбоко модернизирана версия на изтребителя Су-27 и е пример за успешен проект, пише „Российская газета„.

Благодарение на по-широкото използване на композитни материали самолетът е по-здрав и по-лек, а новите двигатели с управляеми вектори на тягата гарантират неговата ненадмината маневреност.

Съвременната РЛС с фазирана антенна решетка и голям полезен товар превръщат Су-35 в опасен противник. Руският изтребител значително превъзхожда F-15C и Eurofighter Typhoon, които са на въоръжение в страните от ЕС, и по нищо не отстъпва на F-22 Raptor.

По време на конфликта в Сирия той дори успя да вземе на прицел американски самолет-невидимка пето поколение.

Чуждестранните клиенти също проявяват интерес към Су-35. Над 20 такива изтребителя служат във ВВС на НОАК, 11 са поръчани от Индонезия, а според медии преговори за покупка текат и с Алжир и Египет.

Решението да продължи паралелното производство на Су-35 и Су-57 е обосновано от редица фактори, пише Military Watch Magazine.

Първо, то е продиктувано от нарастващия интерес от други държави. Второ, Су-57 все още е в стадий на разработка. В перспектива той ще бъде оборудван с редица системи от шесто поколение: изкуствен интелект, хиперзвукови оръжия и т.н.

Високият експлоатационен разход и относително малкият обем на производството на Су-57 през близките десет години (три полка до 2028 г.) означава, че Су-35 ще продължи да е ценен актив за ВКС на Русия, особено ако САЩ активно купуват F-35 и F-15EX. Освен това Су-35 и Су-57 могат ефективно да се допълват при съвместно изпълнение на бойни задачи.

Паралелното производство на изтребители от пето и четвърто поколение е практика и в други страни – например J-20 и J-11D в Китай, както и F-22 и F-15EX в САЩ. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.