Тъжна вест: Отиде си единствената жена – пилот на реактивен самолет у нас, има над 12 000 полета

Тъжна вест: Отиде си единствената жена – пилот на реактивен самолет у нас, има над 12 000 полета
Единствената жена пилот на реактивен самолет у нас е изпълнила над 12 000 полета

Почина почетният гражданин на Сухиндол подполковник от запаса Емилия Гърбова – военен летец инструктор I клас, командир на звено, щурман на ескадрила, началник на въздушно-стрелкова подготовка на учебно-авиационен полк. Тя е единствената жена пилот на реактивен самолет у нас.

Тъжната вест съобщиха от вестник „Янтра“.

Като малко момиченце в родния Полски Тръмбеш, Емилия е страдала много, че няма крила и не може да лети като птиците. Нито съветите на майка ѝ, че това е “мъжка работа”, нито плачът на баба ѝ да не се качва на “дърво без корени” са били в състояние да я разубедят.

Така на 22 юли 1946 г. е направила своя първи скок с парашут от 800 метра, а по-късно е завършила Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Летяла е 30 години във военната и спортната авиация, изпълнила е 12 321 полета с 3450 летателни часа.

Емилия Гърбова е обучила летци, с които може да се изгради цяла авиационна база.

Поклонението ще се извърши на 19.01.2023 г. от 12:00 ч. в Ритуалната зала на гробищния парк в град Сухиндол.

Поклон пред светлата ѝ памет!


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.