На тази дата 26 септември през 1983г. по времето на Студената война: Станислав Петров спасява светът от ядрена война!

На тази дата 26 септември през 1983г. по времето на Студената война: Станислав Петров спасява светът от ядрена война!

В нощта на 26 септември 1983 година подполковник Станислав Петров е оперативен дежурен в команден пункт Серпухов-15, намиращ се недалеч от Москва.
В това време Студената война е в своя пик — три и половина седмици преди това е свален южнокорейски Боинг 747.

В командния пункт постъпва съобщение от приетата на въоръжение преди една година космическа система за ранно предупреждение.
В случай на нападение незабавно трябвало да се уведоми ръководството на страната и да се вземе решение за ответен удар. Все пак анализирайки информацията – съобщението давало информация за няколко пуска на ракети от една точка, подполковник Петров взема решение, че това е лъжливо сработване на системата.

Последвалото разследване установило, че причината е задействане на датчиците от слънчева светлина, отразила се в облаците.
По-късно в космическата система се правят промени, позволяващи да се изключи тази ситуация.
Заради военната тайна и политически съображения действията на подполковник Петров стават известни на широката общественост едва през 1998 година.

На 19 януари 2006 г. в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк на Станислав Петров е връчена специална награда на международната обществена организация „Асоциация на гражданите на света“.Станислав Петров
Наградата представлява кристална статуетка „Ръка, държаща земното кълбо“ с надпис „На човека, който предотврати ядрената война“.

Станислав Евграфович Петров (р. 1939) е съветски офицер в оставка, който на 26 септември 1983 година предотвратява потенциална ядрена война, след като приема, че предупреждението за ракетно нападение от страна на САЩ е фалшиво и не изпълнява предписанията за ответна реакция.

Източник:sputnik.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.