Стратегическият ракетен комплекс „Сармат” ще бъде приет на въоръжение през 2019-2020 г.

http://www.blitz.bg/svyat/strategicheskiyat-raketen-kompleks-sarmat-shche-bde-priet-na-vorzhenie-prez-2019-2020-g_news471819.html
Новият стратегически ракетен комплекс „Сармат” ще бъде приет на въоръжение през 2019-2020 г., съобщи командващият Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) генерал-полковник Сергей Каракаев, цитиран от RG.RU. С нея трябва да бъдат въоръжени 7 полка.

Опитно-конструкторските работи по проекта „Сармат” започнали през 2011 г., новата ракета трябва да смени комплекса „Воевода” (Р-36), наричан на Запад SS-18 Satan. Новата ракета е със стационарно шахтово базиране „тежък клас” с двустепенен течногоривен двигател. Масата на бойната част ще бъде 10 тона.

През лятото са извършени успешни огневи изпитания на първата степен на двигателя и на хиперзвуковата бойна глава.

Генерал Каракаев уточнил, че срокът за експлоатация на „Воевода” ще бъде продължен до 2022 г. включително, а мобилните ракетни комплекси „Топол” – до 2021-2022 г.

„Сатана” е поставена на бойно дежурство в края на 1980-те години. Засега е най-мощната руска междуконтинентална балистична ракета (МБР) и все още е достатъчно ефективна.

По технологично равнище „Воевода” няма аналози сред руските и чужди бойни ракетни комплекси. Той притежава висока степен на техническа надеждност и бойна готовност – може да бъде задействан в условия на ответен ядрен удар.
Превод и редакция: БЛИЦ


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.