Руската армия сформира мощна ударна групировка за високопрецизни удари на разстояние до 4000 км

Руската армия сформира мощна ударна групировка за високопрецизни удари на разстояние до 4000 км
Вестник “Красная звезда” отбелязва, че основата на тези групировки в стратегически важните райони на Балтийско, Баренцово, Черно и Средиземно море са кораби с крилати ракети “Калибър”.

Във Въоръжените сили на Русия са създадени подразделения по планиране на използването на високоточно оръжие (ВТО) с голям обсег на действие и подготовка на полетни задания за крилати ракети. В резултат на това групировките за ВТО могат да използват ракети по цели на разстояние до 4000 км, съобщи “Красная звезда”, официалният печатен орган на руското военно министерство.

В статията, цитирана от ТАСС, се отбелязва, че в основата на тези групировки в стратегически важните райони на Балтийско, Баренцово, Черно и Средиземно море са включени кораби с крилати ракети “Калибър”. Продължават и серийните доставки на оперативно-тактически ракетни комплекси “Искандер-М”, както и на подводни и надводни кораби с ракетни комплекси “Калибър”.

Изданието пише, че за шест години е осъществен пробив в снабдяването на Въоръжените сили с високоточно оръжие с голям обсег на действие. “В резултат на това количеството на носители с наземно, морско и въздушно базиране се увеличи с над 12 пъти, а с високоточни крилати ракети – с над 30 пъти”, съобщава “Красная звезда”. В материала се отбелязва, че руските високоточни комплекси с голям обсег са демонстрирали високата си ефективност и надеждност по време на бойните действия в Сирия. В статията се подчертава, че Русия вече създава уникални комплекси от високоточно въоръжение от следващо поколение.

“Те включват високоточния авиационен ракетен комплекс “Кинжал” с хиперзвукови ракети, предназначени за унищожаване на наземни и морски цели, междуконтиненталния ракетен комплекс “Сармат”, способен да атакува цели както през Северния, така и през Южния полюс, комплекса “Авангард”, снабден с планиращи крилати бойни блокове”, пише “Красная звезда”.

В разработка е и крилата ракета с ядрена енергийна установка с неограничен обсег на действие и непредсказуема траектория на полета, както и подводният атомен безпилотен апарат “Посейдон”.

От изданието отбелязват, че новите руски стратегически ракетни комплекси могат да преодоляват всякакви, дори и перспективни системи за ПРО на водещите чужди държави.

“Красная звезда” напомня, че за последните шест години делът на съвременното въоръжение и военна техника в стратегическите ядрени сили на Русия е нараснал от 37% до 81%. Активно се развива наземният компонент на стратегическите ядрени сили – Ракетните войски със стратегическо предназначение. За тяхното превъоръжаване се разработват перспективни комплекси, включително с тежки междуконтинентални балистични ракети РС-28 “Сармат”.

РС-28 “Сармат” е руски перспективен ракетен комплекс с наземно шахтово базиране4 с тежки орбитални междуконтинентални балистични ракети, способни да носят ядрени заряди. Той се разработва от 2000-те години от специалистите от АО “Държавен ракетен център “В.П. Макеев” в Челябинска област, за да замени комплекса Р-36М2 “Воевода”, който е на въоръжение в Ракетните войски със стратегическо предназначение от 1988 година.

На 1 март 2018 г. руският президент Владимир Путин каза в послание пред Федералното събрание на Русия, че при тегло от 200 т МБР “Сармат” е с кратък активен участък на полета, която затруднява прехващането ѝ от средствата за противоракетна отбрана. Според Путин обсегът на новата ракета, количеството и мощността на бойните блокове са по-големи, отколкото тези на “Воевода”.

Президентът съобщи, че “Сармат” разполага с широк спектър от ядрени боеприпаси с голяма мощност (вкл. хиперзвукови) и най-съвременните системи за преодоляване на ПРО.

Новият ракетен комплекс може да атакува цели както през Северния, така и през Южния полюс. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.