Ракетната система “Бал” е прехвърлена в Керч: оръжие, което може да унищожи цял вражески флот

Този звяр покрива целия Черноморски рeгион и е в състояние да спре нападение от цяла ескадра кораби.

На 27 ноември м.г. Русия премести противоракетната система “Бал” в Керченския пролив. Целта на тази маневра е да се предотвратят военни провокации от чужди кораби, навлизащи в Черно море.

Системата е един от стълбовете на модерната крайбрежна защита на Русия. Тя охранява цялата крайбрежна зона на страната, но кримската “секция” влезе в заглавията след инцидента в неделя, когато украински кораби се опитаха да навлязат незаконно в руски води и бяха заловени.

Системата има за задача да защитава морските бази и плавателни съдове, както и да отблъсква нападения на вражески флот или десантни войски.

Тя може да поразява цели при ясни или неблагоприятни климатични условия, през деня и нощта. Гръмотевиците, бурите, силният вятър и проливният дъжд са безсилни пред ракетите “Бал”. Дори вражеският огън и радиосмущенията не са пречка.

“Бал” е мобилна система на колесно шаси, лесно подвижна от точка А до точка Б, както се видя от преразпределението ѝ с ескорт от Севастопол в Керченския полуостров.

Системата разполага с две контролни и комуникационни станции, които локализират вражеските мишени на радара и захранват ракетите с точните координати на мишената, траекторията и други данни за изстрелване.

Системата може да включва до четири установки с по осем противокорабни ракети. Всички оръжия се придружават от транспортни товарни автомобили с резервни ракети, които могат да бъдат натоварени с второ нападение на противника, ако това е нужно.

Интервалът между пускането на ракетите “Бал” е по-малък от три секунди. Ако умножим ракетите на всяка инсталация по четири (общият брой на пусковите установки в системата), се получава атака, която никоя военноморска сила не може да понесе. Всички ракети могат да полетят за 1,5 минути, след което може да се презареди за втора атака. Това отнема около половин час.

Global Look Press

В бойния комплект влизат и противокорабните ракети Х-35/Х-35Э и Х-35У/Х-35УЭ. Те имат ударен диапазон от 260 км, като по този начин покриват цялото Черно море и прилежащите му проливи.

“Въпреки това руското министерство на отбраната взе решение да придвижи системата към Керченския пролив, където имаше провокация, защото тук военното командване очаква нови “атаки” от трети страни, казва бившият военен анализатор на в. “Известия” Дмитрий Сафонов.

Той смята, че Русия ще използва ракетите само в случай на пряка заплаха за сигурността на войниците. “Основната цел е да се предотврати всяка такава заплаха.

“Бал” е сила, с която трябва да се съобразяваме. Чуждестранните военни разбират какво може да направи системата. И те знаят рисковете от играта с огън в регион с геополитическо значение за Русия”, заключава Сафонов. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.