Николай Цонев: Ненчев е като напалм – след него и трева не расте!

Николай Цонев: Ненчев е като напалм - след него и трева не расте!

Ненчев е като напалм- след него трева не расте.
Като си отиде- няма да имаме армия.
Последният гаф от тези дни е решението на парламентарната комисия по отбрана да се повишат заплатите само на офицерите.
С това се разделя армията на патриции и плебеи.

Военният министър от второто правителство на ГЕРБ е като напалм – където мине, трева не никне. Не че колегите му от първия кабинет на Бойко Борисов бяха по-стока, но този задмина всички в класацията по некадърност. Ненчев е най-слабият управленец, влизал някога в сградата на ул.“Дякон Игнатий“ №3. Дали го осъзнава- едва ли! У него няма дори необходимия минимум природна интелигентност, за да разбере до какво трагично състояние е докарал армията. Неговите предшественици по линия на ГЕРБ Николай Младенов и Аню Ангелов я нокаутираха, но той ще я довърши окончателно. Земеделският лидер, когото набедиха за министър на отбраната, разбира от военно дело, колкото и от земеделие- почти сигурно е, че не може да различи ръж от пшеница. Той прекрасно разбира това и слушка, изпълнява поръчки, иначе няма да го вози министерски мерцедес. Земеделецът, родом от с. Кукорево, а, не Ямбол, както е излъгал в министерската си автобиография, качена на сайта на МО, навярно никога и в сънищата си не се е виждал като министър. И в това е цялата драма и беда на днешната Българска армия. Командва я политик, който, когато зае поста не знаеше , че задължителната казарма у нас е отменена, че вече нямаме наборни войници.

Ненчев има много грехове към армията, за които рано или късно ще отговаря. Последният е от тези дни, когато бе решено в парламентарната комисия по отбрана да се повишат заплатите във войската. И забележете – само на офицерите, като коефициентът за тях, по който се умножава базата за най- ниското звание се променя от 2,2 на 2,3. Което ще рече, че на лейтенанта месечното възнаграждение ще се вдигне с цели 38 лв. Дето се вика- напънала се планината и родила…мишка.

Но ако погледнем сериозно на казуса, няма начин да не прозрем неговата сериозност, която поражда тревога. Не стига, че правителството на Бойко Борисов успя да настрои почти всички обществени прослойки, като учители, лекари, земеделци, пенсионери и т.н. срещу военните с внушенията, че са тунеядци / последен пример- изявлението на Ненчев от парламентарната трибуна миналия петък, че ген.
Румен Радев взел 132 хил. лв., когато се пенсонирал/, но сега разделя и армията- на патриций и плебеи. За едните ще има увеличение на заплатите, а за другите- не. Да не би войниците и сержантите да са втора категория хора. Не служат ли всички на едно Отечество! Не носят ли едно знаме в сърцата си! Това е много опасна игра с огъня, която ерозира системата на националната сигурност до невъзможност да изпълнява мисията си. Защото се руши единството на армията, като основен стълб на държавността. Все още само тя не се е цепнала у нас, след като в зората на демокрацията, ако си спомняте, се роди втори синод. Раздели ли се и войската на привилегировани и нисши, край с държавата. Трябва само последният врътне ключа.

Ненчев не знае ли, че в боя и сражението всички чинове са равни. Че войникът пази гърба на командира, който от своя страна е длъжен дори с риск на живота си да защити своите подчинени. Няма ли кой да му каже, че политиката на принципа разделяй и владей, съсипва армията. А нейната мощ се гради не толкова на силата на оръжията, а на силата на духа на всички, като едно цяло и един юмрук. Ето прост пример от живота на един гениален пълководец, като Александър Суворов. По време на военната си кариера той е водил 60 ключови битки и няма нито една загуба. Защото е осъзнавал, че войниците носят победата на върха на щиковете си. Веднъж отишъл да инспектира войските на фронта. Настанили го в палатката на командващия и адютантът, за да му се натегне, му донесъл за обяд богато меню. Като видял подносите, Суворов побеснял и заповядал на адютанта си:“ Марш от тук! Три дена карцер! Ще ми донесеш от това, което ядат войниците в окопите“.

А ето какво е казал и друг гениален пълководец полковник Борис Дрангов: „Българският войник е създаден да бие и побеждава, а не да бъде бит и мачкан!“ С политиката в областта на отбраната, която води кабинетът на ГЕРБ и лично Николай Ненчев няма как българският войник да бие и побеждава. Не му остава нищо друго, освен да си припява „измокрен, гладен, уморен.“

В правителството, където бях министър, се спря разпада на армията, която напускаше казармите заради ниско заплащане и лош социален статус с комплекс от мерки и специално разработен програма и глава в Закона за отбраната и въоръжените сили. След нас ГЕРБ зачеркнаха и премахнаха всичко. Партията на Бойко Борисов е виновна за днешния хал на войската. Тя управлява вече седем години- не изключвам служебните кабинети на Плевнелиев, които продължиха герберската политика в областта на отбраната.
Ощетяват я драстично за сметка на МВР. През 2010г. за пръв път в историята ни полицията получи по-висок бюджет от армията.
За пръв път не само в нашата, но и в световната история военен министър сам, доброволно, без никой да иска от него, предложи да се ореже военния бюджет с цели 25%. Тогава стартира съсипването на войската. От тогава до сега МВР неизменно е с по-висок бюджет от МО. Казвам го не за да настройвам военните срещу полицаите, защото заедно носят тежестта и несгодите на службата в името на държавата, но такава е реалността. И проекта на „бюджет 2017“ не прави изключение. МВР пак е с по-висок бюджет – около 1,2 млрд. лв. срещу 1,080 млрд. лв. на МО. За следващата година МВР също получава повече- 107 млн. лв., а МО- 77 млн. лв. Предвижда се капиталовите разходи за армията догодина да се увеличат с по-малко от 1 млн. лв. Военните специалисти много добре знаят какво значи това- нищо, но от сърце. На същия принцип Ненчев реши миналата година да раздаде Коледни бонуси- по цели 5.50 лв. на човек!
Смешна история. В много армейски формирования се отказаха от тях.

Сега от МО се оправдават, че те ни били предложили унизителната поправка да се вдигнат заплатите само на офицерите. Било предложение на трима депутати от ГЕРБ. Не съм чул заместникът на Ненчев да е протестирал в комисията по отбрана. Твърдят, че си е мълчал смирено. А и не знам МО да е внесло становище или контрапредложение за увеличение на коефициента за всички категории военнослужещи. Мълчат. Както си мълчеше Ненчев преди време, когато се разбра, че финансово министерство гласи промени в силовите закони, за да ореже обезщетението от 20 заплати при пенсиониране. Добре че се разбра и управляващите се уплашиха от надигащата се протестна вълна на служителите от силовия сектор. Някой да е чул Ненчев тогава да излезе и публично да защити военнослужещите. Не, и той мълчеше като…. да не казвам като какво.

Така тихомълком обаче напълни министерството с приближени земеделци, сигурно е вкарал цялата си партия в МО. И раздаде на знайни и незнайни чиновници солидни заплати. Твърдят, че един негов чиновник взима заплата колкото за трима редници. А войниците се гърчат с по 608 лв. основна заплата. Е как с тези пари боецът да се храни, да издържа семейство и да плаща квартира. Затова сега кадровият вакум в армията е огромен- на опасната граница от близо 5000 вакантни места. Това е означава, че армията ни е на минус с една цяла бригада, по израза на председателя на парламентарната комисия по отбрана уважавания ген. Михо Михов.

За да сме обективни, не бива цялата вина за това състояние на войската да вменяваме на Ненчев. Разрухата започна от Николай Младенов и Аню Ангелов Но Ненчев я задълбочава още повече, както с действие, така и с бездействие. Той приземи изтребителната авиация. Вината е само и изключително негова. Сега съсипва и пехотата, след като там вече има формирования, които са попълнени на критичния минимум. В редица от тях недостигът на хора надхвърля 40%. Дали това е умишлена или неосъзната управленска политика, вследствие на неразбиране на проблемите, ще преценят съответните органи. Сигурно е, че рано или късно това ще се случи.
Няма начин на Ненчев да му се размине. Но сега началникът му го държи с ласкателството, че „ с него работим добре“. Не, въобще не работят добре. Борисов го държи на къса каишка заради патерицата, наречена Реформаторски блок, която му крепи, засега, кабинета. И защото на земеделския лидер е вменена ролята на бушон.


Loading...

А такъв трябва да има, независимо как ще завършат президентските избори. Но Ненчев това не го знае. За разлика от Бойко Борисов. Ненчев е феноменален карък. Феноменалността му понякога граничи с глупост. Как иначе да си обясним, че лидер на партия , колкото една каруца хора, спечелила 7000 гласа на последните парламентарни избори може да поиска извънреден вот напролет. Трябва да си пълен глупак, за да не си разбрал все още, че в тази държава само един човек има правото да казва кога изгрява и залязва слънцето и какво поданиците му могат да си позволят да мислят и казват. Само Той е оправомощен да възддава справедливост, след като трима папи са го галили по главата, по негово признание.

Николай Цонев – бивш министър на отбраната и лидер на ПП Нова алтернатива !  

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.