На какво е способен най-мощният автомат на ФСБ

На какво е способен най-мощният автомат на ФСБ
Тази винтовка не само минава през всякакви стени, но и го прави напълно безшумно.

В края на ноември подразделенията на спецназа на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) представиха едно от най-мощните си оръжия в арсенала си при закрита стрелба на полигон в предградията на Москва – безшумният автомат АШ-12 с калибър 12,7х55 мм.

Каква е тази винтовка?

Според спецназа тази винтовка е проектирана да работи в тесни пространства на къси разстояния от 50-100 метра.

“Специално за нея е разработен дозвуков патрон с голям калибър, който може да пробива бронежилетки от най-висок клас на защита. Оръжието е идеално подходящо за работа по добре укрепени и защитени цели, ако стрелбата се извършва в градски райони с плътно застрояване”, каза на полигона за Russia Beyond сътрудник от спецподразделенията.

Както той подчерта, подразделенията предпочитат традиционния АК за операции в планински и горски райони, тъй като той има по-висока точност и обхват на работа.

“АШ-12 е направена според системата “булпъп” (пълнителят е изнесен под приклада, зад спусъка), за да се намалят размерите на оръжието. Също така към нея може да бъде монтиран подстволен гранатомет, за да изтласка противника от укреплението”, добави офицерът от спецназа.

Всичко това се допълва от шини “Пикатини” в горната, долната и страничната част на винтовката, което позволява на специалните сили да “персонализират” оръжието и да инсталират необходимата оптика, колиматорни мерници, светлини, ръкохватки и други приспособления.

Недостатъци на АШ-12

Въпреки мощността на винтовката, оръжието има значителни недостатъци – откатът и точност на огъня. Откатът при изстрелването на такива боеприпаси, в буквалния смисъл на думата, издърпва пушка от ръцете на ниско обучен човек. Ако стрелецът е опитен, то това му отнема скъпоценни части от секундата, за да се прицели отново към противника.

В тази връзка за подразделенията на ФСБ в комплект с АШ-12 и на базата на аналогични боеприпаси, е създадена и снайперска виновтка, която да унищожава врага на разстояние до половин километър. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.