Модерната “Катюша” за войните от XXI век: какво представлява “Торнадо-Г”?

Модерната "Катюша" за войните от XXI век: какво представлява "Торнадо-Г"?
Тя ще “изпепелява” терористите в укрепленията с “дъжд” от снаряди със запалителни бойни глави.

Русия купи нова партида “Катюши от XXI век” – ракетни системи за залпов огън (РСЗО) “Торнадо-Г”, които трябва да заменят всички остарели машини от аналогичния клас, останали в руската армия от съветски времена.

Първите комплекси на реактивната артилерия вече постъпиха в частите на сухопътните войски край Волгоград (970 км южно от Москва) и занапред ще преминат във всички профилирани съединения на територията на Русия.


Виталий В. Кузмин

Особеностите на “Торнадо”

“Торнадо”, както и болшинството от новите образци от въоръжение, е секретна разработка, обгърната от купища митове и легенди. Болшинството от тях се отнасят до невероятната мощ на оръжието, на която могат да завидят дори ядрените и крилатите ракети.

Реално “Торнадо” се създава в два варианта за снаряди от 122 и 300-мм калибър. На всяка машина са монтирани 40 тръбни цеви, залпът на които външно напомня на огън от знаменитата съветска “Катюша” във филм за Втората световна война.

При това номенклатурата на ракетите за “Торнадо” е значително увеличена благодарение на развитието на технологиите. Днес е известно за наличието на четири нови вида боеприпаси, разработени специално за “Торнадо-Г”. Това са два реактивни снаряда с касетъчна бойна част и два вида осколочно-фугасни бойни части. А максималният им обсег на полета не превишава 40 км, макар някои интернет експерти да твърдят, че те летят до 100 км “зад тила на врага”.


Виталий В. Кузмин

Машината също така получи съвременна дистанционна система за управление и насочване, което позволява на екипажа (който сега е едва от двама души) да определя, насочва, фиксира и стреля по цели, без да напуска кабината. В допълнение към това машините сега разполагат със “закрита” система за спътникова навигация, която заедно с всичко гореизброено значително увеличава огневите възможности в сравнение с всички съветски предшественици. В резултат на това е понижено времето за разгръщане на оборудването, а също така е и повишена точността на стрелбата.

При това пълният боекомплект от 40 реактивни ракети “Торнадо” изстрелва едва за 20 секунди и още за 30 преминава от бойно положение в походно, като може да се измести в нова точка или в укритие за презареждане.


Виталий В. Кузмин

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.