Как руски вицеадмирал реагира на заплахите на командира на Втори американски флот

Как руски вицеадмирал реагира на заплахите на командира на Втори американски флот
“Разполагаме с достатъчно ресурси, за да охладим страстите по въпроса”

Това каза руският вицеадмирал Пьотър Святашов в отговор на изявлението на колегата му по чин Андрю Люис, който е убеден, че Втори флот на ВМС на САЩ, който е под негово командване, може успешно да се изправи срещу Русия в Крим и Калининград.

“Той каза само собственото си мнение, което по същество не представлява нищо.

За да се реализират такива неприятни идеи на практика, трябва да има разрешение от президента на Съединените щати.

Интересното е, че в речта си той се съсредоточи върху две локации – Калининград и Крим.

Той смята, че би могъл да се доближи със своите самолетоносачи в подходящия момент, така че да подсигури военноморската си авиация и да използва нейния ударен потенциал”, обясни вицеадмирал Пьотър Святашов за в. “Взгляд“.

“Чрез изявленията си вицеадмирал Люис се опитва да повлияе на психиката ни”, убеден е Святашов и добавя: “Мисля, че нашата страна има достатъчно средства, които бързо ще охладят страстите. Притежаваме подводници, които няма да позволят на американските самолетоносачи да достигнат позиция, в която могат да ударят”, каза руският вицеадмирал.

Както посочи интернет порталът “Взгляд”, наскоро командирът на Втори флот на ВМС на САЩ вицеадмирал Андрю Люис каза, че НАТО е готова да се противопостави на Русия в Крим и Калининград.

“Имаме ясна методология, която се базира на маневри. Същността ѝ се основава на способността ни да бъдем тихи, когато е необходимо, но и да говорим, когато трябва да се говори”, каза той.

По-рано американската армия заяви, че Русия, с помощта на противокорабните и противовъздушните си системи за отбрана, се опитва да блокира достъпа на американските сили до стратегически важни региони. По този начин ефективно се неутрализират и всякакви офанзивни стремежи от тяхна страна.

ПВО системите с голям обхват С-400 са разположени в Калининград, на Кримския полуостров и в Сирия, което дава възможност на руснаците да се позиционират на стратегически важното Средиземноморие.

Например, противовъздушните ракети клас “земя-въздух”, с които разполага С-400 в Калининград, значително усложняват използването на ударния капацитет на изтребител-бомбардировач в тази област, което поставя под въпрос провеждането на офанзивни военни операции на НАТО, тъй като те разчитат на широка въздушна подкрепа.

Бившият командир на армията на САЩ в Европа – генерал Бен Ходжис посочи, че руският военен потенциал в Калининград и Крим е много впечатляващ, и че те (руснаците) имат противовъздушна, противоракетна и противокорабна отбраната, поддържани от няколко хиляди войници. Но въпреки това “НАТО е готова да се справи с тези предизвикателства”, подчерта Ходжис. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.