Какви нови роботи очакват руската армия в началото на 2020-те години

Какви нови роботи очакват руската армия в началото на 2020-те години
Куполът от Command & Conquer и подводният робот-разузнавач в близко бъдеще се застанат на стража на руските граници.

Руската армия се готви за нови попълнения от бойци с изкуствен интелект. Един от тях е бойният модул, външно напомнящ на кула със сдвоени картечници от играта Command & Conquer, който в началото на октомври представи концерн “Калашников”.

Първият купол

Изкуственият интелект на робота на “Калашников” е създаден на базата на невронни мрежи и може да се обучава и развива в процес на работа. Така куполът с картечница от 12,7-мм калибър може самостоятелно да открива и разпознава цели, след което да определя приоритетната сред тях и по ред да ги унищожава, в зависимост от заплахата, която всяка от тях представлява. Например първата задача би била БТР с десет бойци “на борда”, а едва след това единична цел на бойното поле.

При това нищо не пречи на човека да изключи функцията на изкуствения интелект и да вземе управлението на огъня, докато машината му извежда на екрана вражеските цели в местността.

Особеността на работата е в това, че той може да работи не само по наземни цели, каквито са пехотата или лекобронираната вражеска техника, но също така и срещу морски и въздушни цели. Така това оръжие може да стане високоефективно средство срещу малки безпилотни апарати, които станаха сериозна заплаха по време на бойните действия на силите от коалицията, водена от САЩ, и на Русия в Близкия изток.

Такъв боен модул може да се установи както на отделна точка, така и в състава на няколко “кули”, обединени в единна мрежа от съгласувани действия. Например за охрана на периметъра.

Както съобщават от концерн “Калашников”, станцията е способна самостоятелно да взема решения за изключването на обекти от сектора на поражение, ако те не представляват опасност – като животни например – за да сведе до минимум вероятността от поражението им.

“В изкуствения интелект роботът първоначално зарежда база данни за целите – техния външен вид, придвижването им, топлоизлъчването и т.н. При това тя постоянно се обновява, допълва се и се разширява, благодарение на алгоритмите за самообучение. А инженерите вече могат да добавят и допълнителни методи за откриване в машината – по температура, по яркост в инфрачервения спектър и т.н.”, споделиха пред Russia Beyond от “Калашников”.

При това установяването на тези бойни модули на военни и държавни обекти позволява да се изключи човешкият фактор при охрана. Например загубата на бдителност и умората.

Изложение в стрелбищния център на концерн

Изложение в стрелбищния център на концерн “Калашников”. В центъра: 30-мм боен дистанционно управляем модул

Виталий Белоусов/Sputnik

Сега комплексът преминава през изпитания в предприятието и в случай на успех може да стане първият картечен купол с изкуствен интелект на територията на войсковите части и важните държавни обекти на територията на цяла Русия.

А, докато инженерите работят и я изпитват, министерството на отбраната внедрява подводните роботи-разузнавачи, за да защитава своите граници от неканени гости от морските дълбини.

Подводен робот-разузнавач

Новата система се нарича “Гармония” (“Хармония”) и представлява мрежа от роботизирани акустични станции, които се разполагат на морското и океанското дъно. Всеки робот може да работи при температури от -10 до +45 градуса по Целзий.

Комплексът ще провежда акустичен мониторинг на световния океан с помощта на хидролокатори. При откриване на обект той подава по кажел сигнал до буя, плаващ на повърхността, който от своя страна праща данните в командния пункт чрез спътници.

Офицер от екипажа на дизело-електрическа подводница по проект 636.3

Офицер от екипажа на дизело-електрическа подводница по проект 636.3 “Новороссийск”

Андрей Станавов/Sputnik

В случай на необходимост станцията самостоятелно се задвижва и може да бъде прибрана от минаваща край нея подводница.

Благодарение на “Гармония” руският флот ще може да достига почти пълен контрол над случващото се на стотици километри под вода във всички посоки.

“Планират да ги разположат на местата, където са дислоцирани стратегическите подводници на САЩ, Великобритания, Франция в неутралните води на световния океан”, сподели пред Russia Beyond Дмитрий Сафонов, бивш военен анализатор на в. “Известия”.

Той подчерта, че в дейността си Русия ще се води от устава за Международно морско право и няма да се осмелява да нахлува и да извършва военни действия във водите на други страни.

“САЩ разполагат със сходни разузнавателни комплекси в Норвежко, Баренцово и Японско море. Те внимателно следят нашите подводници не само с помощта на морски системи, но и чрез спътници”, добави събеседникът.

По негови думи системата напълно ще “затвори” границите на Русия и ще следи за движението на подводници в неутралните води още в началото на 2020-те години. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.