Все по-неуязвими: модернизираната “Арена-Е” ще подсили защитата на танковете T-72 и T-90

Все по-неуязвими: модернизираната "Арена-Е" ще подсили защитата на танковете T-72 и T-90
Изглежда, че танкът е станал много уязвим при сблъсък с високодостъпните противотанкови системи и се е превърнал от хищник – в плячка.

Тези системи са единственият начин да се удължи животът на танка на все по-динамичното бойно поле, за да не отиде за скрап:

Русия в момента е световен лидер в разработването на системи за защита на танкове.

Това се отнася преди всичко до разработването на перспективни системи за активна защита на новото поколение основни бойни танкове (ОБТ) и бойни машини на пехотата (БМП), като например, “Армата”, “Курганец-25” и “Бумеранг”. За всички оперативни танкове обаче се разработват и по-модерни комплекси за активна защита.

На престижното международно военно-техническо изложение за оръжие и военно оборудване “Армия 2018” бе представен макет на основен боен танк, оборудван с модернизиран комплекс за активна защита “Арена-E”.

Той се различава от основната версия на комплекса, тъй като модулите с антени са разпределени по целия купол на танка, което повишава нивото на бронирана защита. Същото важи и за контейнерите с взривни боеприпаси, които прехващат ракети. Конструкторите на комплекса “Арена-Е” са успели да осигурят по-ефективна защита и при атака от голям брой снаряди само от една посока.

Подобрената версия на комплекса за активна защита “Арена-E” има и автоматичен режим, като може да елиминира не само противотанкови ракетни системи и боеприпаси от ръчни противотанкови гранатомети, но и артилерийни кумулативни снаряди.

Прехващането на обекти, застрашаващи танка, се постига на разстояние до 50 метра от машината. При това реакцията на цялата система е за не повече от три десети от секундата!

Модернизираната система за активна защита “Арена-Е” вече е инсталирана на модернизирана версия на танка T-72, чието тегло е нараснало до 46 тона. Интегрираният подобрен двигател, с мощност от 1130 конски сили елиминира ефекта от по-голямата му маса, който иначе може да повлияе на основните параметри на танка, като устойчивост и маневреност.

Значителен експортен потенциал

Предвид широкото разпространение на тези танкове по света, равняващо се на хиляди единици, развитието на този комплекс може да има сериозни финансови ползи за руската военна индустрия.

Очаква се увеличение на продажбите на системи за защита на бронирани бойни съоръжения на световения оръжеен пазар, точно поради опита, придобит през последните войни.

Изглежда, че танкът е станал по-уязвим от всякога и се е превърнал от ужасяващ хищник – в лесна плячка. Тези системи са единственият начин да се удължи живота на танка на все по-динамично бойно поле, за да не отиде за скрап. Цената на един комплекс за активна защита “Арена-Е” се оценява на около 300 000 щатски долара. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.