Внезапна военна проверка край Курск: Единици за ПВО за първи път използват нови оръжия

Внезапна военна проверка край Курск: Единици за ПВО за първи път използват нови оръжия
При проверката на бойната готовност на единиците, които са част от гарнизона в Курск, бе ангажирана и бригадата за ПВО, разположена в града.

За първи път екипажите ѝ употребиха и най-новата ракетна система със среден обсег “Бук-М3”. Те се сдобиха с новото оръжие в края на миналата година, предаде порталът “Бог-рата”.

Според офицер от командването на дивизията новите оръжия имат значително по-добри характеристики от системата “Бук-M2”. Повишен обхват на стрелба, както и ефективност срещу въздушни цели, летящи на ниски височини. Подчертава се значителното увеличаване на скоростта на реакция на цялата система в сравнение с предшественика ѝ. За разлика от системата “Бук-M2”, една пускова установка на “Бук-M3” разполага с шест ракети. Налице е разширение и електронен пакет с оборудване, разположено в допълнителни секции на всяка машина.

“Бук-M3” е естествено продължение на гореспоменатата версия “Бук-M2”. Най-големите подобрения в системата са направени при интегрирането на нови електронни компоненти, но има и забележими и големи промени в начина, по който се атакуват въздушните цели в практически всички посоки около пусковата установка. Това се отнася предимно за разработването на нова форма на транспортно-пускови контейнери, които имат сходна концепция с тази на системата С-300 (ракетата има възможност да се изстрелва вертикално). От голямо значение е фактът, че броят на ракетите в една установка се е увеличил с 50%, което значително подобрява общата огнева мощ на батареите и дивизионите, оборудвани с тях.

Многобройните подобрения в този комплекс изискват екипажите, обучени да използват по-ранни версии на системата “Бук”, да преминат интензивна преквалификация за новата система, която не трае повече от три месеца. Реорганизацията се осъществява в град Оренбург в рамките на Центъра за обучение на единиците за ПВО.

Ракетната система 9K317M “Бук-M3” е способна едновременно да атакува 36 въздушни цели в радиус от 70 км и до 35 км височина. Освен това вероятността от унищожаване на целта с една ракета е почти 1:1 (цели от ранга на изтребители), а за крилати ракети съотношението е около 1:0.8.

“Бук-М3” ще използва ракети 9М317М клас “земя-въздух”, които ще могат да прехващат цели, летящи със скорост до 3000 м/сек. Те имат активна радарна самонасочваща се глава, която е изключително устойчива на електронни смущения. На въоръжение е не една машина, а цели десет. Те се допълват взаимно, за да може ефективно да изпълнят поставените задачи. Пусковите установки имат свои собствени радари, които позволяват на всяка от тях да работи автономно. Логистичната машина за транспортиране и зареждане на ракети също има способността да открива самостоятелно огън. Въпреки това дивизионът има и команден пункт 9С510M, централна радарна система за наблюдение 9С18M3 и радарен комплекс 9A316M1, специализиран да засича нисколетящи въздушни цели. Това е една добра и компактна формация, която при удар може да се справи с цял вражески полк от изтребители-бомбардировачи.

По време на военното учение, което се проведе в района на Курск, освен ракетните установки имаше и звена за ядрена, химична и биологична защита (ЯХБЗ), специалисти за противоелектронна борба и пилоти на изтребители. Армията имаше задачата бързо да напусне базите си и да се разгърне в боен режим в околните гори.

“В седем региона на Русия се провежда внезапна проверка на бойната готовност. Проверката включва бронирани механизирани единици, свързочници и инженери, подразделения за материално-техническо обезпечаване”, каза началникът на щаба на Западния военен окръг.  / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.