Вижте защо АК-308 е един от най-амбициозните проекти на “Калашников”

Въпреки на пръв поглед баналната си външност, автомат АК-308 стана един от най-амбициозните продукти на концерн “Калашников” за последните десетилетия благодарение на ползваните 7,62х51-милиметрови натовски патрони, пише американското издание The National Interest.

След Втората световна война “Калашников” пуска над 20 модела автомати и на практика всички те използват съветски или руски боеприпаси, напомня изданието, цитирано от РИА “Новости”. При това първите стъпки на концерна относно производство на оръжия по стандартите на НАТО се оказват неуспешни от гледна точка на износа им, пише авторът.

Сега концернът прави нов опит, а АК-308 ще използва други натовски боеприпаси – 7,62х51 мм, отбелязва изданието. Новият автомат е по-дълъг и тежък от АК-12 заради големия си калибър, но пък разполага и с редица подобрения.

Неотдавнашната поява на “Калашников” на експортните пазари беше забележителна не само с новите технологии, но и с новия си бизнес модел, пише The National Interest, като отбелязва, че по-ранните модели не са произвеждани за износ към един конкретен купувач, а АК-308 е специално проектиран с оглед на потребностите на една определена страна – Индия.

Това е постоянен купувач на руско въоръжение, а Москва дълго се бори за пазара на стрелково оръжие в Делхи. Въпреки това “Калашников” не участва в наскоро проведения индийски конкурс за избор на щурмова винтовка, тъй като индийските военни имат нужда специално от оръжие калибър 7,62×51 милиметра.

С оглед на това АК-308 представлява опит на Русия да стане основен доставчик на стрелково оръжие за Индия след 20-годишно прекъсване, пише изданието.

При това, стъпвайки на доходоносния индийски пазар, автоматът с калибър 7,62×51 може да съблазни и други покупатели, които търсят евтино и надеждно оръжие под стандартния натовски калибър, подчертава The National Interest.

АК-308 е създаден на базата на автомат АК-103 с елементи и компоненти от конструкцията на АК-12. Автоматът използва боеприпаси от 7,62х51 мм калибър.

Обемът на пълнителя му е 20 патрона, като без мунициите той тежи 4,3 килограма. Автоматът използва диоптричен мерник и сгъваем регулируем по дължина приклад с четири позиции. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.