Бившият министър на отбраната Николай Цонев за обстановката в страната !

Бившият министър на отбраната Николай Цонев за обстановката в страната !

Николай Цонев: Няма изненада, кандидатът за президент на ГЕРБ ще е Бойко Методиев Борисов

Николай Цонев е бивш министър на отбраната от 2008 до 2009 година. Той е председател на партия „Нова алтернатива“. Novini.bg потърси г-н Цонев за коментар относно предстоящите президентски избори и политическата обстановка в страната.

– Скоро предстоят избори за президент, Вашата партия „Нова алтернатива“ ще подкрепи ли някого от кандидатите?

– Все още нямаме официално решение – ще го вземем на нашия политически съвет, който ще се проведе на 3-ти октомври. Тогава ще решим дали да издигнем собствена кандидатура или да подкрепим някого от кандидатите.

– Какъв трябва да бъде профилът на президента?

– В нашето общество много често се говори за това какъв трябва да бъде профилът на президента – че трябва да разбира от сигурност, да знае езици..
Според мен, профилът на президента трябва да бъде човекът, когото хората изберат.
И то с голямо мнозинство! Важно е той или тя да има държавническо мислене и да бъде опозиция на правителството, ако то взема решения, които застрашават националната и икономическа стабилност в държавата.

– Вие сте бивш военен министър.
Какво смятате за кандидатурата на генерал Румен Радев, който до скоро беше в армията?

– Неговата кандидатура не се различава с нищо от тези на другите партии. Единствената разлика е, че той напусна армията с цел да се кандидатира. Той е достойна кандидатура –аз го познавам лично, честен и почтен човек е. Пожелавам му успех!

– Грешка ли прави ГЕРБ като все още не са обявили кандидата си за президент. И кого смятате, че ще издигнат от партията за такъв?

– С необявяването на кандидатурата си за президент, ГЕРБ се подиграват на българското общество, размахват му пръст в очите и му казват: „Ние ще си правим, каквото си искаме, а вие трябва да ни наблюдавате и да мълчите!“. Аз смятам, че това е обида към българското общество и обида към цялата гражданска общност! Когато разберем кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ, няма да бъдем изненадани – той ще се казва Бойко Методиев Борисов.

– Как ще коментирате факта, че България ще бъде пазена в небето от американски самолети?

– Небето ни се пазеше от американски самолети само в продължение на една седмица, когато се проведе съвместното учение с българската армия. Смятам, че съвместното изпълнение на операцията air policing можеше да бъде осъществено, но единствено с български пилоти и българска техника.

– Много хора говорят за оставка на министър Ненчев. Какво е Вашето мнение?

– Министър Ненчев създаде огромна несигурност в българското общество, че ние нямаме армия, нямаме въздушен суверенитет, че нямаме самолети, с които да охраняваме собственото си въздушно пространство. Хора, които създават такова усещане и тревога, моментално трябва да си заминават.

– Наскоро парламентът отхвърли предложението за връщане на задължителната казарма. Какво мислите Вие по този казус?

– Връщането на задължителната казарма или наборната служба, както е по-правилно да се нарече, е популистка позиция на няколко партии, които се опитват да добият известност и да влязат в медиите. Липсват каквито и да е разчети- икономически или социологически, за това дали хората желаят или не желаят да се върне казармата. Вместо да се върне задължителната наборна служба, може да се въведе доброволна такава.

– Кой според Вас има най-много шанс за победа на предстоящите избори и ще има ли балотаж. И между кои кандидати?

– Абсолютно съм убеден, че балотаж ще има. Единият кандидат, предполагам, ще бъде кандидатът на ГЕРБ, а министър-председателят се старае да разводни нещата и да постигне голяма разлика с другия кандидат.

ВИЖТЕ ОЩЕ ЗА НИКОЛАЙ ЦОНЕВ от wars.bg

Може да се надява човекът, с когото ще бъде балотажът, да бъде различен от ген. Радев.
Автор: Росица Валентинова
Източници: novini.bg и novaalternativa.info


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. Wow?! Really! I had you pegged for a pretty vanilla sort with a bit of an edge here and there Can't stop smiling. This makes you human And it also makes me more square than I care to admit. My college drinking days were limited to one semester, until my grades came out. Then I had to straighten up and fly right. I'm hoping my ennireenigg major was harder than whatever your major was…

Comments are closed.