Американците посочиха главната разлика между Су-57 и F-35

Американците посочиха главната разлика между Су-57 и F-35
Американски медии сравниха възможностите на най-новия руски многофункционален изтребител от пето поколение Су-57 и американския му “колега” F-35, като дори посочиха основната цел на създаването на Су-57.

Както подчертават авторите от The National Interest, конструкцията на изтребителите от пето поколение представлява особен компромис между различни критерии за ефективност, включително маневреност, въоръжение, интегрирани радиолокационни технологии и скритост.

“Не трябва да се отрича, че руският изтребител от пето поколение може да се похвали с впечатляващи характеристики”, признават американците, цитирани от “Российская газета“.

Су-57 превъзхожда задокеанския си конкурент по обсег на полета, скорост и маневреност, а F-35 има преимущество по повод “скритостта” си. Освен това американският самолет е разработен по концепцията за “обобщаване на информацията”. Той създава интегрирана динамична картина на бойното поле и я предава на съседните приятелски подразделения в реално време. Също така F-35 може да координира действията си с другите самолети във вражеското въздушно пространство.

The National Interest отбелязва, че всички военни самолети са проектирани с оглед на определени стратегически приоритети, което предполага преимущество в едни области и компромиси в други. И макар и двата разглеждани самолета да попадат под определението “многоцелеви изтребител от пето поколение”, все пак имат различно приложение.

“За разлика от американския си аналог Су-57 не е замислян като мобилен “нервен” център за ескадрили, дълбоко проникващи в зоната на действие на противовъздушната отбрана на противника”, пише NI. Интензивните атаки на наземни цели също не са приоритет за руския изтребител. Смисълът на Су-57 е напълно друг: да се създаде изключителна платформа за завоюване на въздушно превъзходство, застрашаващо важни въздушни цели.

В публикацията се отбелязва, че в рамките на такъв подход Су-57 не се нуждае от повишена скритост и някои от функциитена F-35. “Тъй като руската доктрина за въздушен бой е по-заинтересована в противодействието на чужди “самолети-невидимки”,

отколкото в развиването на собствени такива, Су-57 притежава технически потенциал за най-доброто решение за стратегическите потребности на Русия”, обобщават авторите от The National Interest. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.