Американците оцениха бойните способности на новия тежък ударен дрон С-70 “Охотник”

Американците оцениха бойните способности на новия тежък ударен дрон С-70 "Охотник"
Работата на тежкия безпилотен летателен апарат “Охотник” с изтребителя от пето поколение ​​Су-57 може значително да усложни военните планове на ВВС на САЩ, които са разработени на базата на проучвания на технико-тактическите възможности на Су-57.

На снимките, публикувани преди няколко дни, се вижда безпилотният апарат, проектиран по схемата “летящо крило”, който прилича на “невидимия” американски стратегически бомбардировач В-2 Spirit. Този боен самолет все още е едно от най-загадъчните устройства в американските ВВС, отбелязa интернет порталът Business Insider, цитиран от “Взгляд”.

Апаратите, които достигат свръхзвукови скорости и имат отлични възможности за маневриране, се нуждаят от вертикални стабилизатори на полета, което обаче на важи за руския “Охотник”. Според американски експерти, както и при американския B-2 Spirit, вниманието е фокусирано предимно върху “невидимостта” на дрона за сметка на неговите маневрени способности, които са важни в контекста на близък въздушен бой.

Американският безпилотен летателен апарат се използва за нанасяне на удари по наземни цели и поради скоростта си той е изключително лесна мишена за вражеските самолети. Руската военна индустрия обаче изтъкна, че “Охотник” всъщност представлява прототип на изтребил шесто поколение, което предполага и способност за въздушна битка, пише американското издание.

На скорошните кадри на изтребителя ​​Су-57 от пето поколение се вижда и силуетът на дрона, изработен по схемата “летящо крило”. В допълнение към този силует се вижда и Су-57, което според авторите на текста предполага, че “Охотник” ще бъде в някакво сътрудничество с руския изтребител от пето поколение.

Така, в случай на съвместно използване на безпилотния “невидим” летателен апарат “Охотник” и “невидимия” изтребител Су-57, задачите и плановете на ВВС на САЩ може значително да се усложнят, тъй като досега са се фокусирали върху изучаването на руския изтребител от пето поколение.

Неотдавна руският военен експерт и пилот Владимир Попов заяви, че “Охотник” ще бъде многоцелеви ударен апарат, който по техническите си възможности ще се мери със самолетите от пето поколение. “Този ударен дрон ще бъде комбинация между самолети от пето и шесто поколение. Най-вероятно ще използва двигател AЛ-41Ф, предназначен за изтребители от пето поколение. Самолетът ще има възможност да прехваща въздушните цели, да избягва ПВО на противника, да нанася удари по земя и морски обекти”, предаде интернет порталът “Взгляд”.

Той припомни, че проектът ще бъде разделен на няколко етапа, което ще доведе до превръщането на “Охотник” в многоцелеви боен летателен апарат. Една от основните му характеристики се крие в дизайна му, по-точно в неговата конструкция. С поетапни подобрения ще се получи въздухоплавателен съд, който ще може да се използва не само за извършване на високопрецизни удари по наземни цели, но и като изтребител-прехващач за борба с вражески цели във въздушното пространство. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.