The National Interest посочи руската ракета, която плаши НАТО

The National Interest посочи руската ракета, която плаши НАТО
Според публикация на сп. The National Interest това оръжие вдъхва страх в НАТО.

Отбелязва се, че ракетата от комплекса „Искандер“ може да поразява цели в обхват до 500 км, а теглото на бойната глава може да достигне до 700 кг. Освен това „Искандер“ има възможност да носи различни типове бойни глави.

Като едно от предимствата на комплекса е посочена неговата точност. Благодарение на комбинация от различни системи за насочване, ракетата може да поразява цели с вероятно отклонение от само 2-5 м.

Това е много по-висок показател за точност, отколкото, например, при съветските ракети Р-17, чието отклонение може да бъде 50 м, предава „Российская газета“.

Американското издание акцентира и върху пусковата установка на „Искандер“, която носи две ракети, разположени една до друга.

„Машината има покрив за защита на ракетите, а кабината е защитена от химическо, биологично и радиоактивно замърсяване.

Зареждащите машини също се движат с „Искандер“ и могат бързо да осъществят презареждане с помощта на кранове“, пише The National Interest.

Отделно се отбелязва, че „Искандер“ са разгърнати в различни региони на Русия, включително в Калининградска област, откъдето е възможно да поразят цели, разположени например в Полша, Германия, Швеция, Латвия, Литва, Естония и голяма част от Балтийско море.

Но поради липсата на ядрени бойни глави, опасността от ядрена конфронтация е сведена до минимум. В материала се подчертава, че „Искандер“ е оръжие, което ефективно допълва концепцията за ограничение и възпиране достъпа и маневрите (anti-access and area denial, A2/AD). / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.