The National Interest: Защо враговете на Русия трябва да се боят от изтребителя Су-35

The National Interest: Защо враговете на Русия трябва да се боят от изтребителя Су-35

Самолетът на компанията „Сухой” Су-35 на Русия може да стане най-могъщият противник за F-15, Eurofighter и Rafale

Този изтребител по някои свои характеристики превъзхожда военните самолети от НАТО пето поколение, пише в The National Interest Себастиан Робин в публикацията Why Russia’s Enemies Should Fear the Su-35 Fighter.Самолетът притежава ненадмината маневреност благодарение на двигателите с променлив вектор на тягата, пише NI.

Соплата на турбореактивния двигател АЛ-41Ф1С в полет могат да се отклоняват в различни направления, което спомага на самолета на създава нужния крен (страничен наклон) и му позволява да създава много големи ъгли на атака. Благодарение на тази технология Су-35 може да се движи в едно направление, докато носът му гледа в друго.

Такава функция притежава само един от действащите западни изтребители – F-22 Raptor, който се отнася към пето поколение.

Максималната скорост на Су-35 достига 2,25Мах (2500 км/час) на голяма височина – това е доста по-бързо, отколкото изтребителя от пето поколение F-35 (1930 км/час).

Едно от най-големите преимущества на Су-35, което го прави сложна мишена – комплексът за радиоелектронна борба „Хибини”, който деформира вълните на противниковите РЛС и изпраща неговите ракети в лъжливо направление, се казва в публикацията.

Руският самолет не отстъпва на най-добрите западни изтребители от четвърто поколение, дори ги превъзхожда в много отношения. Скоростта на Су-35 и голямото му бойно натоварване му позволяват да води бой с противник зад пределите на пряката видимост. А маневреността и средствата за РЕБ на Су-35 му помагат да се отклони от ракетите на противника.

„Ако „невидим” изтребител F-35 влезе във въздушен дуел със Су-35 на малка дистанция, той ще се окаже в голяма беда”, твърди NI.

Су-35 може да се окаже най-добрият самолет за въздушен бой за цялата история и отлично средство за доставяне на ракети до целта, счита Себастиан Робин.

Сега на въоръжение в руските ВВС има 48 броя Су-35, обаче техният брой бързо ще нараства. Проблемът е в повишения интерес зад граница – Китай е поръчал 24 самолета, още 10 машини иска да купи Алжир. Венецуела, Виетнам и Египет също са потенциални купувачи.
Превод и редакция: БЛИЦ


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.