T-90С се превърна в един от най-разпространените съвременни танкове

T-90С се превърна в един от най-разпространените съвременни танкове
Руският основен боен танк Т-90С е една от най-разпространените съвременни бойни машини в света.

Според различни източници в момента на въоръжение в осем държави по света (без да се брои Русия) са над 1700 от тези танкове, предаде „Российская газета“.

Първият и най-голям оператор (над 1000 единици) е индийската армия. Именно за тази страна беше модернизиран оригиналният модел „деветдесетка“, който се появява в началото на 1990-те. Новата експортна версия е с подобрена кула, топловизионен прицел „Есса“, двигател В-92С2 с мощност 1000 к.с. и нови гъсенични ленти.

Индийските военни високо оценяват 125-мм оръдие, което освен конвенционални снаряди може да използва и високоточни управляеми ракети.

За голямо предимство се счита и закритата 12,7-мм картечна установка, благодарение на която командирът може да поразява въздушни и наземни цели, докато се намира в превозното средство под защитата на бронята.

В момента в Индия продължава лицензираното производство на T-90C и броят им само ще расте. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.