National Interest разказа за топ на 10 най-опасните въоръжения на Русия и НАТО

National Interest разказа за топ на 10 най-опасните въоръжения на Русия и НАТО
Американското списание National Interest изброи 5 вида най-опасно оръжие на НАТО и 5 вида смъртоносни руски въоръжения, като се опитва да определи на чия страна може да се окаже преимуществото.

Алиансът се е справял с противници, разполагащи с остарели системи за ПВО и слаби настъпателни възможности, нямащи ВВС. Затова е трудно да се каже какви резултати ще покаже в бой с пълна решимост и добре подготвени противници като Русия, имаща съвременна бойна техника.

Русия

Балистични ракети „Искандер”

Далечината на поражение на руския ракетен комплекс „Искандер-М” достига до 400 км, при това ракетата носи 700-килограмова бойна глава от различен тип. Вероятното отклонение не превишава 5 метра.

„Системата представлява смъртна опасност за летища, тилови пунктове и други елементи на инфраструктурата” – се казва в публикацията.

Според NI, „Искандер” може да се пренасочва в полет, затова е подходяща за удари по движещи се цели, включително по кораби. Вградената система за маневриране прави ракетата трудна мишена за средствата на ПВО.

Су-27 и неговите модификации

Размерите, далечината на полета и маневреността на самолетите от семейството на Су-27 превръщат този изтребител в „смъртоносна платформа”, се казва в материала. „Су-27 с целия си вид показва доколко е опасен” – пише NI.

Корпусът на самолета е добре пригоден за модернизации, затова взискателните купувачи го предпочитат. Той може де нанесе мощен удар и да се скрие, преди да бъде прехванат.

Зенитноракетен комплекс С-400

За С-400 има няколко типа ракети и всеки от тях е предназначен за поразяване на въздушни цели на различни разстояния. Максималната далечина на поразяване е 400 км.

„Ракетите с по-малка далечина притежават подобрени възможности за поразяване на бързи и маневриращи цели” – се казва в публикацията.

С-400 може да се използва и за борба с балистични ракети. Системата от сензори за С-400 се счита за извънредно ефективна, още повече, че Русия може да създава зони за отбрана с използване на С.400 почти на всеки театър на военните действия, отбелязва авторът.

Подводници клас „Щука-Б”

Още когато през 80-90-те години в СССР построили подводници клас „Щука-Б”, те били изключително малко забележими. След това конструкторите ги усъвършенствали с използване на допълнителни технологии за намаляване на шума.

„По-важното е, че подводниците от „Щука-Б” носят на борда си внушителен арсенал от въоръжения – торпеда и крилати ракети – способни да поразяват морски и сухоземни цели” – пише NI.

Спецназ

Руският спецназ е внушителен военнополитически инструмент, способен да повлияе на хода на боя във всички области на военните действия.

„Макар спецназът да не е „оръжие”, той представлява едно от най-ефективните средства в руския арсенал” – се казва в публикацията.

САЩ

Подводници клас Virginia „Вирджиния”

Тази подводница оглавява списъка на американските оръжия и то не случайно. Планира се, САЩ да закупят общо 9 такива подводници. Модулът от разнообразно бойно натоварване ще бъде модернизиран, за да бъде утроен ударният им потенциал.

Изтребител F-35 Joint Strike Fighter

Производството на изтребители F-35 изостава от графика с няколко години, а самият самолет страда от безкрайни технически проблеми, пише NI. Не се знае дали някога ще покаже първоначално заявените възможности.

С времето обаче F-35 има шансовете да стане „страшно оръжие”, се казва в статията. Сред неговите преимущества са малката забележимост и мощните системи за радиоелектронна борба.

Бомбардировач B-3

Русия постигна не малко успехи в разработката на средства за ПВО, включително на нискочестотни РЛС, способни да проследяват малко забележими самолети, затова в САЩ създават далечен ударен бомбардировач, който „да заплашва цели в дълбочина на руската територия. Създаваният по суперсекретната програма LRS-B самолет трябва да преодолява дори и най-плътната система за ПВО.

Танк „Леопард 2”

Германският танк „Леопард 2А7″ ще стои в основата на Бундесвера и в армиите на други страни от НАТО, пише NI. Той е усъвършенстван преди всичко за сметка на удължения ствол на оръдието L55 с подобрени характеристики, които ще му позволят да противостои на тежко бронираните танкове на противника.

Поради недостиг на боеприпаси от волфрам германските военни се съмняват, че техните снаряди с недостатъчната кинетична енергия могат да поразят руските танкове Т-90 и Т-14 „Армата”.

Вертолет АН-64 Apache

Ударният вертолет Apache започна да постъпва на въоръжение в НАТО през 1986 г. Способен е да носи 16 противотанкови ракети Hellfire, които с един залп могат да унищожат цяла танкова рота.

Обобщавайки изложението, авторът на публикацията изразява надежда, че руското и натовското оръжие ще бъде използвано само като сдържащ фактор.
Превод и редакция: БЛИЦ


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.