4 факта за новия танк Т-90М „Прорив 3“

4 факта за новия танк Т-90М "Прорив 3"

Танк Т-90 се прероди в нова премяна и с нова „вътрешност“. Какви тайни разкри производителят за своето ново творение?

Руската корпорация „Уралвагонзавод“ (монополист на пазара на руски танкове) в средата на февруари представи новата версия на съветско-руския танк Т-90М „Прорив 3“.

Това е дълбоко модернизирана бойна машина, която е възприета масово в Русия и по света – до момента от нея са продадени над 2000 екземпляра. Корпорацията си е поставила за задача да изравни по сили базовия модел от края на XX в. с новите съвременни танкове, без да харчи пари за създаването на танк „от нулата“.

Ето и основните факти за новия Т-90М „Прорив 3“:

Оръжие от „Армата“

На модела Т-90М „Прорив 3“ е използван куполът с оръдие от Т-14 „Армата“ – 2А82-1М. Той е допълнен с управляемо едрокалибрено оръдие с 12,7-мм боеприпаси „Корд МТ“ за унищожаване на лекобронирана техника и жива сила на противника.

Благодарение на съвременните технологии конструкторите са успели да повишат точността на стрелбата на машината с 25-30%. Увеличен е и  животът на цевта до 900 изстрела.

Нови снаряди специално за Т-90М „Прорив 3“

Освен стандартния щатен боен комплект, Т-90М разполага и със специално разработени за него три вида боеприпаси.

Първият е бронебойно-подкалибрен боеприпас „Вакуум 1“. Според конструкторите по време на полет снарядът развива скорост до 1980 м/сек и може да пробие еднометрова танкова броня.

Вторият е осколочно-шрапнелният беоприпас „Телник“, който може да бъде взривяван от екипажа на танка дистанционно.

Третият е управляемият реактивен снаряд „Спринтер“, чиято траектория може да се коригира по време на полет.

Съвременна броня

Корпусът на Т-90М е покрит със съвременен комплект от модулна динамична защита „Реликт“, която „сваля“ вражески снаряди на метър от танка. В долната част на купола и в задната част като защита се използват решетъчни плоскости, а бойното отделение е защитено с антиосколочно покритие.

Според разработчиците бронята на танка е създадена така, че да осигури пълна защита на машината и екипажа от удар с танков снаряд от която и да е страна.

Танкът е и със значително понижена радиолокационна видимост в сравнение с базовия модел. Казано по-просто, машината на практика не свети на топловизорите в системите за насочване на танковете от XXI век.

Ново „сърце“

Една от ключовите задачи на конструкторите по време на модернизацията е да увеличат мобилността на машината на бойното поле. Т-90М е с нов дизелов двигател с мощност 1130 к.с. и автоматична скоростна кутия. Сега 50-тонната машина може да се движи по пресечени местности със скорост до 70 км/ч, докато екипажът просто се наслаждава на пътуването, като използва волан вместо няколко лоста.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.