3 март: Военноисторическият музей затваря врати, президентът няма да отиде на Шипка

3 март: Военноисторическият музей затваря врати, президентът няма да отиде на Шипка

След призивите за бойкот на националния празник 3 март от страна на известни личности, сред които политологът проф. Евгений Дайнов, професорът по културна антропология Ивайло Дичев и др., днес стана ясно, че Националният военноисторически музей няма да отвори врати на датата.

От президентската администрация пък са заявили, че Румен Радев няма да отиде на връх Шипка за традиционните чествания, а ще присъства на тържествата в столицата.

„В знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната Националният военноисторически музей и неговите филиали няма да работят на 3 март“, съобщават от музея.

Отменя се и планираното за утре – 1 март, официално откриване на изложбата „Достойни за свобода“. Изложбата ще може да бъде разгледана от 4 март.

И Военноморският музей във Варна – филиал на Националния военноисторически музей, няма да работи на 3 март в знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратена войната. Информацията потвърди за БТА директорът на културната институция Мариана Кръстева.

„Когато в XXI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от уроците на миналото“, пише в позицията на музея. Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът и в знак на солидарност музеят няма да работи на 3 март“, допълват оттам.

А „24 часа“ обяви, че от пресцентъра на президенството са отговорили на тяхно запитване, че Румен Радев ще остане на тържествата в София и няма да ходи на връх Шипка, както правеше в последните години. По въпроса кой друг от държавните ни ръководители, депутати, партийни лидери и т.н. ще дойде на Шипка, организаторите от Казанлък са в неведение.

Опасенията са да не би в празничния ден на върха да се стигне до сблъсък между русофили и русофоби заради войната в Украйна.

Освен политически, тазгодишният Трети март се очертава да бъде много тежък и заради времето на върха. Сега там е студено, духа вятър и вали сняг, прогнозата е да бъде така до четвъртък. Работници от общинското предприятие по чистота в Казанлък всяка сутрин са на Шипка, за да чистят от снега 890-те стъпала към върха и пътя до там и не крият, че това е много трудно заради завърнатала се зима.

Директорът на националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ в Казанлък Чавдар Ангелов каза днес, че по традиция на Трети март Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде отворен за посещения, а входът ще бъде свободен. „Ако на тържеството дойдат официални лица, ще отворим Паметника за граждани от обяд след официалната церемония. Ако не – отваряме от сутринта, но изчакваме да разберем какъв ще бъде протоколът тази година, преди да решим“, каза Ангелов.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.