“Яндекс” показа своето безпилотно такси

"Яндекс" показа своето безпилотно такси
Една от най-големите руски интернет компании “Яндекс” за първи път показа своя прототип на безпилотно такси.

Технологията, която използва безпилотникът на “Яндекс”, е собствена разработка на фирмата в комбинация с широкодостъпно оборудване. Например на видеото се вижда как в машината е инсталирана видеокарта Nvidia GTX GPU и лидар (технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти) от Velodyne.

Представители на фирмата разказват, че техните специалисти са използвали разработки, създадени първоначално за услугите “Яндекс.Карти” и “Яндекс.Навигатор”.

“Използваме анонимни данни от потребители на “Яндекс.Навигатор”, които ни позволяват да разберем как да управляваме автомобилите в града при трафик, с ограничена скорост, затворени пътища и други инциденти, разкри говорителят на “Яндекс.Такси” Владимир Исаев.

Очаква се безпилотният автомобил да не е безпомощен в градския трафик, защото е снабден с компютърни алгоритми (също написани от “Яндекс”), изкуствен интелект, технологии за машинно обучение и компютърно зрение. Благодарение на това зрение автомобилът може да търси свободни паркоместа и да се съобразява с пътните знаци.

Въртящ се волан, жена с метла и други проблеми на безпилотния автомобил

В момента в “Яндекс” работят по петото ниво на автономност на безпилотната машина – технология/платформа, която ще позволи напълно да се изключи човешката намеса в управлението. До момента това все още не е постигнато от никого.

През септември 2016 г. Uber пусна няколко самоуправляеми машини из улиците на Питсбърг и, както отбелязаха пътниците, предизвика удивление колко добре колите се движат сами, но и колко много пъти излизат от режима на самоуправление. Може би Питсбърг не е най-добрият град за тази цел – там има около 500 моста, наоколо няма сгради, GPS-ът не дава нужната точност и на служителите на Uber им се налагаше постоянно да поемат управлението.

През април тази година по улиците на гр. Финикс в щата Аризона на всички желаещи бе предложено да се повозят на безпилотен миниван – той бе закупен от дъщерна фирма на Google. Но и там все още има “жив” водач. Безпилотният автомобил на Google обаче вече неведнъж попада в странни ситуации и дори специалният отдел във фирмата, който се занимава с решаването на необичайни проблеми, не знае какво да прави, ако пред колата се появи жена с метла в моторна инвалидна количка и започне да гони патица, или пък ако на капака на колата изведнъж се метне пешеходец.

“Не знаем на какъв етап са техните (на конкурентните фирми) разработки и по какво се различават те от нашите. Разбирате, че тази информация не се разпространява масово. Показват само различни картинки, а как е устроено всичко на практика – никой не знае”, каза пред “Руски дневник” Владимир Исаев. Според него от “Яндекс” искат да започнат да тестват колата из градските улици до края на тази година – “има такъв план”. Но доколко това ще е възможно, все още е “трудно да се каже”, казва той, тъй като “за момента това ни е забранено от закона”. И разбира се, все още автомобилът върви със служител на компанията в салона.


Loading...

Единствената странност, на която хората, гледали видеото с безпилотната “Тойота” на “Яндекс”, обърнаха внимание, е необичайно бързо въртящото се кормило. “Завъртането на волана на 90 градуса не означава, че и колелата се завъртат на същия градус. Тази зависимост е техническа особеност на автомобила. Ако се вгледате, ще видите, че воланът не се върти напразно – машината изпълнява маневри”, обясниха от компанията.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.