Ще поразява цели на 6 км разстояние: руски конструктори работят по куршум с хиперзвукова скорост

Ще поразява цели на 6 км разстояние: руски конструктори работят по куршум с хиперзвукова скорост


Руските конструктори работят по куршум, който ще лети с хиперзвукова скорост. Неговите балистични свойства ще бъдат такива, че да може точно да поразява цел на разстояние 6000 м. Това обаче е само една от характеристиките на новия боеприпас.
Според информация, публикувана от интернет портала “Бог-рата”, и въз основа на данни, разкрити от Владислав Лобаев – главен конструктор на снайперската пушка СВЛК-14S “Сумрак”, новите снайпери ще могат да пробиват вражеската бронирана техника на големи разстояния.

Конструкторът отбеляза, че пушките с нарезни цеви постепенно са остарели. Те са изразходвали своя потенциал от гледна точка на по-нататъшно подобряване на факторите, влияещи върху увеличаването на балистиката. Например, поразяването на цел на 6000 м изисква боеприпаси, които са базирани на нови принципи.

Владислав Лобаев припомни, че в Русия се разработват муниции, които ще имат хиперзвукови характеристики. Според него новият куршум, който ще бъде изработен на изцяло нови принципи, ще има уникални характеристики. Той ще може просто да “преминава” през всички налични средства за индивидуална балистична защита на войника, както и да пробива лека бронирана техника на големи разстояния.

През октомври 2017 г. руските оръжейници успяха да постигнат световен рекорд в далечината на поразените цели със снайперската пушка СВЛК-14С “Сумрак”.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.