Шпионират ли се помежду си американските и руските сателити в космоса?

“Агентите” в земната орбита не можаха да се разберат за зоната на отговорност в безкрайната вселена и в резултат на това почти не избухна нов конфликт между Русия и САЩ.

В сцена, сякаш взета от филм за Бонд, САЩ обявиха, че руски космически кораб следи един от техните сателити, съобщава сп. Time, позовавайки се на главнокомандващия на Военнокосмическите сили на САЩ генерал Джон У. Реймънд.

По думите на генерала в средата на януари 2020 г. руските сателити “Космос-2542” и “Космос-2543” приближили сателита USA-245, система за орбитално наблюдение от серията KH-11 (известна още като Keyhole или Crystal).

Американците смятат, че това е дало възможност на Русия да получи няколко близки снимки на американския сателит. “[Това] има потенциал да създаде опасна ситуация в космоса”, добави генерал Реймънд.

Изданието Time не уточнява точния характер на заплахата, но пише, че инцидентът не е нарушил нито едно международно споразумение между Русия и САЩ за активност в земната орбита. Във всеки случай единственото такова между двете страни по този въпрос се отнася до демилитаризацията на космоса, която никой сателит не би могъл да наруши по дефиниция.

Какво правят руските сателити там горе?

Комуникационен сателит

“Космос-2542” е част от системата на руските космически сили за защита срещу “външно влияние”. Той беше пуснат в орбита през 2019 г. и следи състоянието на руската техника в космоса в реално време.

“Апаратът отчита как космическите отломки, електронните и протонните лъчения от естествения радиационен пояс на Земята, тежите заредени частици и слънчевите и галактическите космически лъчи въздействат върху инструменталното оборудване на космическите кораби”, заяви руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко пред списание “Радиоелектронные технологии”.

Според източник на Russia Beyond в руския военно-промишлен комплекс, “Космос-2542” наистина е чисто технически апарат и не участва в космическа разузнавателна дейност, за разлика от други руски и американски устройства в орбита.

Какъв вид разузнаване могат да осигурят спътниците?

Ракетата Falcon 9 с десет комуникационни спътника Iridium NEXT по време на изстрелване от космодрума

Основната задача на орбиталното наблюдение е да прехваща телекомуникациите и интернет трафика, както и да проследява движенията на врага в реално време, а не да изследва космическите сателити, “които всяка страна вижда от Земята и за които вече се знае цялата техническа информация”, подчерта нашият източник, който пожела да остане анонимен.

Като пример източникът посочи неотдавнашна операция, проведена от Русия в Сирия: “По време на операция в Сирия руското космическо наблюдение прехвана комуникации, изпратени от бойци по засекретена линия, и ги предаде на щаба за декриптиране. Следователно командването получи информация в реално време за местоположението на врага, оръжията му и бойните му планове”.

След това се отделя най-важното и се определя коя информация е необходима и коя не.

“По време на работата си спътникът събира информация от много източници. Например, той записва телефонни комуникации и прехваща SMS и онлайн съобщения. Така че дейностите в щаба понякога се превръщат в работа по сортиране, където трябва да пресеете информацията за движенията на врага от всичко ненужно и да я препратите на вашите момчета, за да спасите животи на Земята”, разкри нашият информатор, като отбеляза, че сателитите са само едно от средствата за разузнаване.

“Районите на бойните действия се наблюдават едновременно от военни кораби в крайбрежните зони, разузнавателни самолети в небето, подслушвателни станции на фронта и специални сили зад вражески линии, оборудвани с мобилни радарни станции”, добави той. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.