Чували ли сте за “чудовището” ЗиЛ-49065?

Чували ли сте за "чудовището" ЗиЛ-49065?
Един от екземплярите на уникалния съветски всъдеход, получил прозвището “Синя птица” е отново на ход. Високопроходимата машина ЗиЛ-49065 е реставрирана напълно и в момента се намира в идеално състояние.

Всъдеходът от снимката е легендарната “Синя птица” ЗиЛ-49065, която е конструирана и създадена специално, за да евакуира космонавтите след приземяването им. За целта “Синя птица” е направена така, че да минава от всякъде.

Всъдеходите могат да плават, да повалят дървета или иначе казано да минават през най-тежките пресечени местности. Освен това “Синя птица” не е обикновен всъдеход. Триосовата машина представлява цял комплекс.

Такива автомобили са произведени около 30, като заводското им обозначение е ЗиЛ-49065. Те са оборудвани със съветски двигатели с мощност 150 конски сили, а голяма част от корпуса е направен от стъклопласт.


Loading...

С реставрацията на ЗиЛ-49065 се занимава руската компания МСЦ6 АМОЗИЛ, която наскоро придоби известният Цех № 6, в който се правеха правителствените лимузини и парадните кабриолети с марка ЗиЛ.
Източник: m.fakti.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.