Циркон: руската ракета, която може да “пенсионира” самолетоносачите на САЩ

Циркон: руската ракета, която може да "пенсионира" самолетоносачите на САЩ


Новата руска ракета “Циркон”, достигнала невиждана скорост, провокира паника по първите страници на западните медии. “Руски дневник” предлага обзор на онова, което се знае за една от най-тайните военни програми в Русия.
Тази година руската хиперзвукова противокорабна ракета “Циркон” достигна най-високата скорост, развивана някога от която и да е крилата ракета в историята. Според източници на агенция ТАСС, близки до военните изпитания, ракетата е достигнала скорост 8 пъти над скоростта на звука или приблизително 9800 км/ч.

С възможен обсег от около 400 км тя ще може да изминава това разстояние само за 2,5 минути. Западните медии се боят, че това ще направи голяма част от военноморския потенциал на НАТО безполезен.

Според британското издание “Индипендънт” (The Independent) системата за противовъздушна отбрана на Кралските военноморски сили “Сий Септър” (Sea Ceptor) може да спира само ракети, движещи се със скорост до 3700 км/ч.

Тим Рипли, който пише по отбранителни теми за списание “Джейнс Дифенс Уикли” (Jane’s Defence Weekly) каза пред “Дойче Веле” (Deutsche Welle), че въвеждането на “Циркон” в експлоатация “доста ще ограничи времето за реакция, което те [западните военни] имат, за да разгърнат собствените си отбрани и контрамерки”.

Бившият командващ на Руският военноморски флот Виктор Чирков каза пред руските медии, че до 2020 г. се планира да се създаде “група стратегически неядрени възпиращи средства”, снабдени с високоточни оръжия с далечен обсег. Според Дмитрий Корнев, редактор на сайта Militaryrussia.ru, който разполага с най-пълния профил на ракетата, това означава, че след 3 години “Циркон” може вече да е влязъл в употреба.

Военният експерт Константин Сивков е на мнение, че с въвеждането на “Циркон” ролята на самолетоносачите на САЩ ще бъде отслабена сериозно в полза на руските ядрени крайцери, които ще бъдат съоръжени с тези ракети.

Какво се знае за “Циркон”

Всичко, което се знае за “Циркон”, се базира на редките коментари от руски официални лица, изтекла информация в медиите, неопровергана от военните, и анализи на експерти, основани на новини от военното министерство в Москва.

Говори се, че ракетата ще бъде въведена в експлоатация през 2018 г., като с нея ще бъдат въоръжени няколко подводници и големи кораби, осъвременени за целите на “Циркон”. С нея след реконструкцията ще бъде снабден и единственият самолетоносач в Русия “Адмирал Кузнецов”, както и разрушителите клас “Лидер” и подводниците “Хъски” пето поколение.

Разрушителите клас “Лидер” и подводниците “Хъски” са в процес на разработка, но фактът, че “Циркон” ще се изстрелва от универсална платформа “Агат 3С14”, която се използва и за крилатите ракети “Клуб”, означава, че тя може да бъде разположена буквално на всяка платформа, способна да поеме размерите ѝ.

Според руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който първи от официалните лица потвърди факта, че ракетата преминава изпитания, тя принадлежи на “едно абсолютно ново поколение оръжия” и “гарантирано ще премине през противоракетните отбранителни системи”.

Дмитрий Корнев каза, че според него ракетите вече са изстрелвани от атакуващата подводница “Северодвинск” от проекта “Ясен”.

Според Корнев това означава, че инженерите са съвсем близо до успешното разполагане на ракетата в подводници, кораби и на земя.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.