Хърватия връща казармата – набира и мъже, и жени за новобранци

Хърватия връща казармата – набира и мъже, и жени за новобранци
Хърватия въвежда от следващата година пробно военно обучение през летните месеци с продължителност 20 до 30 дни, а от 2019 г. се готви да въведе задължителна военна служба, съобщава сръбският вестник “Вечерне новости”.

В летните военни лагери ще могат да участват и момичета, и момчета. Военните прогнозират, че за това обучение ще се запишат около 15 000 младежи. Задължителна “мини” военна служба с продължителност 3 или 4 седмици ще бъде въведена през 2019 г., а в летните лагери трябва да подготвят младите хора за нея.

Вестникът отбелязва, че при сегашното положение на нещата заради липса на средства трудно може да се въведе задължителна служба с продължителност няколко месеца.

Старите казарми от времето на бивша Югославия вече не функционират, а действащите се използват от армията и трудно могат да поберат и новобранци, които да се обучават в тях.

Според плановете в бъдеще кратко военно обучение ще преминават около 30 000 младежи годишно. Интересно е, че все повече жени в Хърватия проявяват интерес към военната служба.


Loading...

Задължителната военна служба в Хърватия беше отменена през 2008 г. и оттогава е въведена доброволна служба с продължителност 14 седмици. Според последните анкети 52% от гражданите са за връщане на задължителната военна служба, но мнозина други смятат, че това е ненужен разход.
Източник: pik.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.