Узбекистан си поръча от Русия ескадрила Ми-35М и голям брой транспортьори БТР-82А

Узбекистан си поръча от Русия ескадрила Ми-35М и голям брой транспортьори БТР-82А
През следващите две години Русия ще достави на Узбекистан 12 бойно-транспортни хеликоптера Ми-35М и бронетранспортьори БТР-82А, предаде РИА “Новости“.

“През последното тримесечие на тази година ще бъдат доставени четири нови хеликоптера Ми-35М, а през следващата година ще бъдат доставени още осем хеликоптера от този тип”, каза източник от Федералната служба за международно военнотехническо сътрудничество на Русия.

Целият договор ще бъде реализиран на базата на държавен експортен кредит за покупка на руска военна техника, който Русия одобри за правителството на Узбекистан още през 2017 година. Самият договор за хеликоптерите бе подписан през 2018 година. Точното количество на закупената техника за момента не се уточнява.

Ми-35М е разработка на московския вертолетен завод “Мил” и се произвежда в ростовския ПАО “Росвертол”. Заради универсалните си качества хеликоптерът е наричан “летяща бойна машина на пехотата”.

Ми-35М е въоръжен с противотанкови ракети “Щурм-В”, неуправляеми ракети С-8 и С-24, три едрокалиберни картечници, 30-мм гранатомет и бомби с тегло от 50 до 500 кг.

Машината разполага с уреди за нощно виждане, термовизионна система за наблюдение, която позволява денонощно засичане и разпознаване на обекти на разстояние над 4 км.

Ми-35М в момента е на въоръжение в Русия, Венецуела, Бразилия и Азербайджан.

Освен ескадрила от ударни хеликоптери Ми-35М Узбекистан поръча и контингент от бронетранспортьори БТР-82А. Те са поръчани без допълнителните картечници, радио-комуникационни комплекти и помощната апаратура, която иначе е част от стандартното оборудване на БТР-82А.

Засега не е ясно точно колко такива машини ще бъдат доставени на Узбекистан. В момента те са на въоръжение в армиите на Русия, Казахстан, Азербайджан и Сирия.

БТР-82А е дълбока модификация на бронетранспортьора БТР-80. Опитните модели на тази машина са произведени през 2009 година. Четири години по-късно тя е приета на въоръжение в руската армия. Масата на БТР-82А е 15,4 тона.

Той може да транспортира до 10 войници с пълно бойно снаряжение. Задвижва се от дизелов двигател с мощност 300 конски сили и може да развива скорост до 100 км/ч на път.

Може и да “плува” със скорост до 9 км/ч. С пълен резервоар машината може да измине до 600 км. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.