Три съветски изтребителя влязоха в “американския” списък с най-бързите бойни самолети в света

Три съветски изтребителя влязоха в "американския" списък с най-бързите бойни самолети в света
Американският портал WeAreTheMighty публикува списък с най-бързите военни самолети днес. Три от петте места в класацията се заемат от руски изтребители.

Първи в списъка е безпилотният космически кораб Boeing X-37. От 2010 г. той е провел пет официални космически полета, изпълнявайки различни мисии. Във високите слоеве на земната атмосфера достига средна скорост 16 пъти по-голяма от тази на звука.

Трябва да се отбележи, че авторите на класацията не поставят тази машина първо място съвсем справедливо, тъй като X-37, за разлика от другите участници в класацията, не е сериен боен самолет.

Порталът определя съветския МиГ-25 като най-бързия изтребител ​в експлоатация. Крейсерската скорост на прехващача е 2.8 маха, но може да достига до над 3.2 маха. “Не е зле за самолет, направил първия си полет през 1964 г.”, обобщава авторът на публикацията.

Трети в списъка е американският изтребител-бомбардировач F-15E Strike Eagle, който извършва първия си полет в края на 1986 година. F-15E е в състояние да достигне максимална скорост от 2.5 маха, като нанася точни удари с ракети и бомби и крейсерска скорост от 917 км/ч.

Четвъртият в списъка е съветскo-руският изтребител-прехващач МиГ-31, чийто първи полет е през септември 1975 година.

На ниска надморска височина максималната му допустима скорост е 1 500 км/ч, на голяма надморска височина – 3400 км/ч, а крейсерската му свръхзвукова скорост достига 2500 км/час (2.35 маха).

Тежкият изтребител от четвърто поколение Су-27 затваря класацията, а първият му полет е през май 1977 г., като се намира в експлоатация от 1985 г. насам.

Максималната му скорост на височина от 11 000 км е 2500 км/час. В арсенала на военновъздушните сили на САЩ има четири самолета Су-27, които се използват за обучение на пилоти. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.