Трите най-известни руски влака със специално предназначение

Трите най-известни руски влака със специално предназначение
1. Влакът за материално-техническо осигуряване (МТО)

На 14 септември 2015 година в Руската Федерация започнаха най-мащабните учения за годината – стратегическите командно-щабни учения „Център-2015“. За изпълнение на поставените задачи командването задейства в ученията и единственият в Русия специален влак за материално-техническо осигуряване. Заради това, че не е брониран, влакът действа в оперативния тил и не е предназначен за водене на бойни действия.

Възможностите на железопътния комплекс позволяват в полеви условия да се удовлетворят санитарно-битовите нужди на войските: от прането на униформата до дезинфекцията на войниците. Специалният влак МТО може да изпълнява и щабни функции. За тази цел той е снабден с всички съвременни видове комуникации: радио-, телефонна, телеграфна, спътникова и видеоконферентна свръзка. А електрогенераторът с мощност 2 МВт (колкото е мощността на един неголям завод) прави железопътния комплекс енергонезависим.

2. Боен железопътен ракетен комплекс

Бойните железопътни ракетни комплекси са истински влакове на „Страшния съд“, които гарантират нанасянето на ответен ядрен удар в случай на нападение. Русия е „железопътна“ страна и нейната разгърната мрежа от железопътни линии не позволява да се проследяват всички транспортни влакови композиции, които се движат по територията на държавата. В СССР на въоръжение имаше дванадесет специални влака с разположени на тях ракетни комплекси 15П961 „Молодец“. Всеки влак носеше по три стратегически ракети с по 10 ядрени бойни глави, които на Запад бяха наречени „Скалпел“.

Бойните железопътни ракетни комплекси носеха бойно дежурство от 1987 до 1994 година, след което в съответствие с договора СТАРТ 2 Русия пое задължението да унищожи до 2003 година всички ракети РТ-23 УТТХ „Молодец“.

През 2013 година ръководството на Русия реши да възстанови бойните железопътни ракетни комплекси. Новият комплекс, който е маскиран като хладилни вагони, ще бъде снабден с най-новите руски междуконтинентални ракети „Ярс“ с разделящи се бойни глави.

3. Бронираният влак

По време на контратерористичната операция в Северен Кавказ от 2002 до 2009 година военните създадоха цяла групировка от бронирани влакове, които бяха в състава на Железопътните войски. Бившият министър на отбраната Сердюков реши да консервира специалните влакове, но днешното ръководство на военното министерство разпореди те да бъдат върнати отново на служба.

Съвременните специални бронирани влакове имат за задача основно охраната на железопътните състави с товари с гражданско или военно предназначение, както и при транспортирането на войски, за да не се допуснат терористични актове и разрушаване на железопътните линии при движението на ешелоните. Освен това по време на антитерористичните операции на територията на Чеченската република бронираните влакове успешно изпълняваха задачи за защитата на инженерно-сапьорните подразделения, които обезвреждаха взривни устройва на железопътните линии.


Loading...

В момента Русия има четири бронирани влака: „Байкал“, „Терек“, „Амур“ и „Дон“, които в края на 80-те години бяха разположени на съветско-китайската граница.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

3 comments

  1. I see your blog needs some fresh posts. Writing manually takes a lot of time, but there is tool for this boring task, search for; Wrastain’s tools for content

  2. I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every
    month because you’ve got hi quality content. If you want to know how to make extra
    $$$, search for: Mrdalekjd methods for $$$

  3. I have checked your website and i’ve found some duplicate content, that’s why you don’t rank
    high in google, but there is a tool that can help you to create
    100% unique articles, search for; Boorfe’s tips
    unlimited content

Comments are closed.